Свечано отворене Духовске свечаности на Калемегдану

Епископ Атанасије

На платоу испред капеле Свете Петке, на Калемегдан, од 4. до 10. јуна 2009. г. одржаће се духовских свечаности. Духовске свечаности отварио је Његово Преосвешетнство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха српског Г. Павла. У беседу са отварања Владика је, између осталог, рекао:

Све је почело, тога великога дана, све је почело у цркви на Педесетницу. Црква је на Педестницу почела да живи и променила је живот човечанства. Господ наш Исус Христос јесте одабрао своје ученике да шире његов наук и да буду сведоци његовог васкрсења, да буду проповедници Царства Небескога, поучавао их је, не само пре своје смрти и васкрења, него и после смрти и васкрсења, четрдесет дана, јављајући им се жив. И опет и поучавао тајнама Царства Небеског. Али то не беше довољно, него им је рекао "Останите у граду Јерусалиму, док ја не испуним обећање свога Оца и пошаљем вам Духа Светогa. Останите у Јерусалиму, не идите никуда, док не доће сила са висине". A та сила са висине, Дух Свети, окрепће их да проповедају по свету и да буду моћни весници Силе Божије, и убедљиви пропведници Царства Небеског. И заиста ученици Христови нису никуда одлазили, него су, окупљаи се у једној соби, у молитви, у миру, и чекали обећање свога учитеља, да пошаље силу са висине. И тога дана, педесетнице, у једној тишини, зачуо се шум са Неба и сишао је Дух Свети, oгњени, као огњени језици, и сваки од апостола примио је дар Духа Светога. Дух свети је преобразио ученике Христове, снабдео их мудрошћу, неустрашивошћу, силом и тако снабдевени Божанском силом они су кренули да пропведају. И дан данас, та Божанска слика кроз њих и њихове ученике и ученике њихових ученика, који су сви ученици Христови, овај свет биха запаљен Божанском силом, обасјан Божанском светлошћу и Божанском мудрошћу, снабдевен Божанским миром и лепотом. На тај начин црква Христова од тога дана преображава овај свет. Тек тога дана је, човечанство

Уобличено и организованo као црква, као друштво које верује у нашег Господа Исуса Христа и које има Духа Светог. Човек није цео без духа светога. Ми се крштавамо да бисмо били цели у Христу, да бисмо били са Духом Светим, примаоци Духа Светога који је животворни дух и нас покреће. Јели доказ да је испред духа светога и ово што се догађа вечерас, Божанска мудрост и сила, Дух Свети сабрао је нас овде, различите, из различитих места, из Јужне Србије, из Београда. Дух Свети покреће све оно што је добро у човеку, Дух Свети чини нас мудријим, снажнијим, који смирене подиже, даје благодат, Дух Свети који охоле обара и безбожнима ускраћује простор дејства, а побожнима даје могућност да делују, тај Дух Свети је и међу нама. Он све нас напаја. Дух Свети умудрује философе, учитеље, руководи иконописце, оне који се баве сликом, лепотом, Дух Свети даје реч онима који говоре, и песнике покреће, извoди мелодије у срцима људи које после они који певају произносе говорним органима и нас увесељвају. Чинећи оно што чинимо вечерас ми поново улазимо у празник педесетнице, ми осликавамо, ми представљамо, ону заједницу апостола на којој на коју је сишао Дух Свети и молимо Духа Светога да у пуноћи сиђе и на нас, а одавде и на сав овај град, да нас све он руководи својом мудрошћу и миром и лепотом и да нас све преобрази. У име његове светости патријарха нашег господина Павла, и у име високо преосвећеног митрополита Амфилохија, и у име своје, дакле у име нас трјице и у име свете троице нека је благословено ово вече и нека почну за нас преображајне дугховске вечери.