Свечано прослављена ктиторска слава манастира Високи Дечани

Манастир Дечани 2007 У манастиру Високи Дечани данас је свечано прослављена ктиторска слава, празник Светог Краља Стефана Дечанског. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Иринеј уз саслужење Преосвећених Епископа: рашко-призренског Г. Артемија, захумско-херцеговачког Г. Григорија и липљанског Г. Теодосија, као и већег броја свештенослужитеља. На Светој Литургији обављено је и рукоположење дечанског монаха Петра (Ројевића) у чин ђакона.

Манастир ДечаниПосле Свете Литургије је преломљен славски колач. Про- славу празника увеличао је министар вера у влади Репу- блике Србије Радомир Наумов, који је дан раније допу- товао у манастир Дечане да би присуствовао свечаном бдењу уочи празника.

Манастир Дечани 2007 Светој Литургији и свечаном ручку у манастирској трпезарији присуствовали су шеф УНМИК-а Јоаким Рикер, италијански генерал Саворезе, заменик комаданта КФОР-а, као и представници међународних канцеларија на Косову и Метохији.

Манастир Дечани 2007 У беседама у цркви и трпезарији Преосвећени Архијереји су нагласили духовни значај празника Светог Краља Стефана Дечанског који већ вековима сабира верни народ око своје задужбине која светли попут „несагориве купине" указујући духовни пут ка Царству Небеском. Министар Наумов је у име Владе Републике Србије и премијера Војислава Коштунице пренео најсрдачније поздраве и честитке братству и верном народу, док је генерал Саравезе нагласио улогу КФОР-а у очувању мира за све грађане на Косову и Метохији.

Манастир Дечани 2007 Слављу у манастиру Дечани присуствовало је преко 2000 верника из разних крајева Србије и Црне Горе. На крају свечаног ручка, Владика Г. Теодосије захвалио се у име манастирског братства свим гостима на њиховој љубави и жртви коју су поднели да би заједно са дечанским монасима прославили овај велики празник.

Манастир Дечани 2007 Прослава је протекла без инцидената, уз уобичајене мере безбедности КФОР-а и косовске полиције који су обез- бедили долазак аутобуса са верницима.

Извор: КиМ ИНфо-служба