Свечано обележени јубилеји на Сушаку и Ријеци

Свечано обележени јубилеји на Сушаку и Ријеци
Свечано обележени јубилеји на Сушаку и Ријеци
Свечано обележени јубилеји на Сушаку и Ријеци
Свечано обележени јубилеји на Сушаку и Ријеци

Храм Светог Георгија на Сушаку пре осам деценија освештали Патријарх српски Гаврило, Свети Митрополит загребачки Доситеј, Епископ нишки Јован и Свети свештеномученик Сава Горњокарловачи.

На празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија, 16. новембра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим началствовао је светом архијерејском Литургијом у Светогеoргијевском храму на Сушаку.

Саслуживали су архимандрит Наум, протопрезвитери-ставрофори Милан Дудуковић и Мићо Костић, презвитер Дарко Дугоњић и ђакон Будимир Кокотовић. Литургију су својим појањем улепшали чланови византиског хора из Словеније.

По окончању сабрања, Епископ г. Герасим је честитао присутнима празник и јубилеј 80 година од завршетка градње и освећења храма Светог Георгија на Сучаку. Храм Светог великомученика Георгија на Сушаку је сазидан у периоду од 1938. до 1939. године, када је освећен од стране Патријарха српског Гаврила, Светог Доситеја, Митрополита загребачког, Епископа нишког Јована (Илића) и Светог свештеномученика Саве Горњокарловачког.

Ценећи несебично показану љубав и безрезервну духовну и материјалну помоћ при изградњи Епархијског двора у Карловцу, Епископ горњокарловачки г. Герасим уручио је епископску захвалницу Српској православној црквеној оштини ријечкој на Ријеци. Такође, Епископ је доделио архијерејску захвалницу г. Жарку Крстановићу из Ријеке за несебично показану љубав и уложени труд у одржавању храма Светог великомученика и победоносца Георгија на Сушаку, као и педесет шест година верног послуживања на светим богослужењима.

Свечана академија у част 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве одржана је 16. новембра 2019. године у организацији Црквене општине ријечке на Ријеци, а поводом 80 година од освећења храма Светог великомученика Георгија на Сушаку.

Први део академије је одржан у храму Светог великомученика Георгија на Сушаку после свете архијерејске Литургије. Поздрављајући присутне Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим је истакао:

-Данас наша Епископија горњокарловачка приноси Светом Сави скромни дар, један мали каменчић у велелепном мозаику Божјем, присећајући се Светосавског завета утемељеног на речима Спаситељевим: Да љубите једни друге као што ја вас љубим (Јн. 15, 12). Из те љубави, пре осамдесет година на Сушаку, узвишеном месту са погледом на плаво Јадранско море, наш народ је подигао храм у Славу Божју и у част угодника Његовог - Светог великомученика Георгија Победоносца.

Ђакон Будимир Кокотовић одржао је предавање на тему „Духовни и културни значај храма Светог великомученика Георгија на Сушаку“: -На најузвишенијем месту изнад плавог Јадрана, градњом храма Светог великомученика Георгија, наши преци су по ко зна који пут показали способност да се укључе у културни, просветни, духовни, друштвени и економски живот, али и да свој живот у овом граду обележе савременим архитектонским достигнућем.

На крају првог дела академије, проф. Борислав Божић одржао је предавање на тему „Икона и њено значење у Српској Православној Цркви“.

У поподневним часовима у свечаној сали Већнице Града Ријеке, уследила су предавања „Етос Немањића“ архимандрита мр Наума (Милковића), као и предавање проф. др Мирка Сајловића на тему „Осам векова хришћанског пунолетства српског народа“.

Публици је представљено дело „Водич Архива Српске православне црквене општине на Ријеци“ ауторке др Љубинке Тошев Карповић. На карају академије у част 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, као и 80 година од освећења храма Светог великомученика Георгија на Сушаку, присутнима се обратио заменик градоначелника Града Ријеке др Никола Иваниш и презвитер Јован Галамић.

Извор: Епархија гопрњокарловачка