Свечана академија поводом градске славе Новог Сада

Свечана академија поводом градске славе Новог Сада
Свечана академија поводом градске славе Новог Сада
Свечана академија поводом градске славе Новог Сада
Свечана академија поводом градске славе Новог Сада

На празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, у недељу 16 новембра 2013. године, увече у 19 часова, у Српском народном позоришту приређена је свечана академија  поводом градске славе.

На Малој сцени позоришта академију је отворио хор Гимназије Јован Јовановић Змај који је под диригентском палицом Јована Травице отпевао две литургијске песме. Након тога присутним Новосађанима се речима поуке обратио Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин Др Иринеј, који је указао на детаље из житија небеског заштитника града, повезујући његово страдање са страдањима које данас трпе хришћани на Истоку. Као што је свети Георгије претрпео страдања и задобио од Христа победнички венац, подсетио је Епископ, тако ће свако ко трпи због вере и сведочи је и у данашњим временима, добити награду од Господа Христа.

Након Епископових речи поуке, полазници школе појања Свети Јован Дамаскин отпевали су тропар и похвалну стихиру светом Георгију. Потом су ученици Гимназије 20. октобар у Бачкој Паланци извели драмски комад Смрт Вибије Перпетуе по тексту који је пре 100 година поводом јубилеја Миланског едикта написао монах Иринеј, потоњи епископ бачки Иринеј (Ћирић). Драма говори о страдању хришћана у доба пре проглашења Миланског едикта. Водитељ програма, катихета Стеван Јурић, у одјави програма такође је подсетио присутне на овогодишњи јубилеј – 1700 година од проглашења Миланског едикта, као и на чињеницу да се данас о толеранцији и суживоту највише говори, а да су те хришћанске вредности управо данас највише угрожене.

Указивањем на чињеницу да је Нови Сад у својој дугој и бурној историји, упркос ратовима, бунама, окупацијама и погромима, био и остао град у коме су поред већинског српског православног становништва, живели и припадници других нација и вера, завршена је свечана академија у част небеског заштитника Новог Сада – светог великомученика Георгија.

Извор: Епархија бачка