Свечана Саборна Лигургија у Тирани

Свечана Саборна Лигургија у Тирани
Свечана Саборна Лигургија у Тирани
Свечана Саборна Лигургија у Тирани
Свечана Саборна Лигургија у Тирани

Предстојатељи Руске Православне Цркве и Албанске Православне Цркве одслужили су свету Литургију у Саборној цркви Васкрсења Христовог у недељу, 29. априла 2018. године. Саслуживали су чланови Светог Синода Албанске Православне Цркве: Митрополити бератски Игњатије, корчански Јован, ђирокастровски Димитрије, аполонијски Никола, елбасански Антоније и амантијски Натанил, као и сви чланови делегације Његове Светости Патријарха московског и све Русије.

Литургији је присуствовао изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Албанији А.Р. Карпушин. У храму се окупило хиљаду људи из главног града Албаније и поклоника из свих крајева земље. Богослужило се на три језика: албанском, грчком и црквенословенском.

На Литургији је певао византијски и европски хор при храму Васкрсења Христовог под руководством Ф. Петција и М. Вака, а пристигао је и Московски синодални хор којим је дириговао заслужни уметник Русије А. Пузаков. Литургију су директно преносили Албанска државна телевизија и руски ТВ канали Спас и Сојуз.

После Литургије речима васкршњих честитки предстојатељу Руске Православне Цркве обратио се архиепископ Анастасије, а одговорио је патријарх Кирил.

У знак сећања на заједничко богослужење, патријарх Кирил је подарио архиепископу Анастасију две панагије, напрсни крст и васкршње јаје које су осликали руски сликари, у знак сећања да је посета предстојатеља Руске Православне Цркве сестринској Албанској Цркви обављена у васкршњем времену које траје 40 дана. Као дар Саборној цркви Васкрсења Христовог Његова Светост је уручио икону Дванаесторице апостола.

Његово Блаженство г. Анастасије уручио је предстојатељу Руске Православне Цркве изображену сцену Вазнесења Христовог коју је осликао албански  живописац, а која је копија сцене Вазнесења на мозаику у Саборној цркви у Тирани, као и инсигније патријарашког достојанства.

***

Саборна црква у Тирани је подигнута од 2004. до 2012. године у центру Тиране на земљишту одобреном од стране државе, као компензација за разрушену бившу Саборну цркву 1967. године. Пројекат су разрадили Грци из њујоршког архитектонског атељеа уз активно учешће архиепископа Анастасија. Површина катедрале је 1660 квадратних метара, висина (до основице крста на куполи) - 29.2 м (површина Христа Спаситеља у Москви је 8000 квадратних метара, висина на дну крста куполе - 103,4 м). Висина звоника је 46 метара. Катедрала је отворена 24. јуна 2012. године у присуству председника државе и председника Парламента. Освећење цркве обављено је 1. јуна 2014. године уз учешће представника тринаест помесних православних Цркава (међу којима осам предстојатеља: Српску Цркву је представљао Свјатјејши патријарх Иринеј).

Извор: Московска Патријаршија (с руског Инфо служба СПЦ)