Свечана седница Матице српске посвећена Петру II Петровићу Његошу

Свечана седница Матице српске одржана 16. фебруара 2013. године била је посвећена 200. годишњици рођења владике и књижевника Петра II Петровића Његоша.

У присуству Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја и Његовог Преосвештенства Епископа јегарског г. Порфирија, званичника Матице српске, града Новог Сада и покрајине Војводине, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије изговорио је беседу Христоцентричност престола свесветија по Његошу.

На бочетку беседе о великом песнику и мислиоцу и његовим делима митрополит Амфилохије је напоменуо да је с радошћу прихватио да одржи слово о Његошу као његов недостојан наследник на катедри цетињског митрополита .

Митрополит Амфилохије је рекао да се богословско-философска мисао Његошева, првенствено његово најзначајније дело Луча Микрокозма, темељи на првим стиховима Мојсијеве књиге постања и истакао да је Откровење Јованово извор Његошевог виђења човека и света.

“Свеукупно његово виђење, како тајне милосијатеља Творца, тако и његове творевине, свих његових свјетова, прожето је и испуњено свјетлошћу”, казао је Владика и додао да је такво виђење, после Његоша имао једино велики наш научник Никола Тесла.

“И по њему, свеукупно биће има за суштину свјетлост, и то не обичну, материјалну, физичку, него свјетлост - како Тесла каже - која милује”, казао је митрополит Амфилохије, напомињући да Тесла не објашњава ко је тај ко милује свјетлошћу, док га Његош именује и каже по свештеној вољи милодавца, дародавца светова.

Стихове из најзначајнијих Његошевих дела надахнуто је говорио глумац Гојко Шантић, а у другом делу свечане седнице Змајева награда Матице српске за 2012. годину додељена Марији Шимоковић за збирку пјесама Чувари привида. О награђеној књизи говорио је Ђорђе Деспић, а стихове је казивала глумица Гордана Ђурђевић Димић.

У оквиру свечаности, приказана је изложба првих издања Његошевих књига, коју је приредила Библиотека Матице српске.

Извор: Епархија бачка, Митрополија црногорско-приморска