Свечана Светосавска академија у Бечу

Свечана Светосавска академија у Бечу
Свечана Светосавска академија у Бечу
Свечана Светосавска академија у Бечу
Свечана Светосавска академија у Бечу

И ове године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, у организацији Црквене општине Светог Саве у Бечу и СПКД „Просвета“ Аустрија у сали бечког театра „Акцент“ одржана је свечана Светосавска академија.

Академији одржаној 24. јануара 2016. године, поред Епсикопа, свештенства и верног народа, присуствовали су и амбасадор Србије у Аустрији г. Перо Јанковић и многи високи угледни гости из дипломатије и јавног живота српске заједнице у Бечу. На почетку је епископ Андреј преломио славски колач уз саслуживање ђакона Филипа Милуновића, а након свечаног чина који је украшен дивним појањем хора бечке Црквене општине, свим присутним добродошлицу је пожелео епископ Андреј. Бираним речима присутне је поздравио и изасланик председника Републике Србије г. Томислава Николића, генерални секретар г. Недељко Пењковић.

Светосавску беседу је одржао архијерејски намесник за Североисточну Аустрију, протојереј-ставрофор Ненад Михајловић из Беча, након чега је уметнички програм академије настављен Малим хором „Просвете“, извођењем духовних песама „Растко“ и „Маријо славна“. Публика је потом могла да ужива у наставку изузетног програма, у коме су учестовали Предраг Врцељ са рецитацијом „Свети Сава“ Војислава Илића и глумци: Петар Стругар са рецитацијом „Богојављење“ песника Матије Бећковића и Славиша Чуровић. Хор бечке Црквене општине под диригентском палицом госпођице Бисерке Васић је увеличао академију појањем „Величанија Светом Сави“ (М. Раичковић) и „Херувимском Песмом“ (А. Архангелски).

Пред крај програма су награђена деца која су писала молитве Светом Сави, а које су потом прочитане од гостујућих глумаца. Поклони награђеној деци су уручени из руку Преосвећеног Епископа Андреја. Позорница је потом била испуњена свим учесницима и хорским певачима, како би сви заједно отпевали Светосавску химну. Тиме је лепом и симболичном сликом окончана овогодишња академија.

По традицији, гости и извођачи су били позвани на свечану вечеру у Марковој колиби на којој је Епископ био домаћин, и на којој су званице имали прилику да уживају у националним специјалитетима, бројним анегдотама и разним музичким и појачким извођењима које је делом и епископ Андреј лично предводио.

Извор: Епархија аустрисјко-швајцарска