Свечани пријем код Патријарха московског и све Русије (2)

Поздравни говори предводника делегација помесних
Правосланих Цркава

У вечерњим часовима 27. јула 2015. године, после сусрета у Патријаршијској резиденцији у московском Даниловском манастиру поглавара Руске Цркве са изасланицима Помесним Православних Цркава, који су допутовали у Москву на свечаности поводом 1000-годишњица престављења Светог равноапостолног кнеза Владимира, патријарх Кирил је приредио свечани пријем у част делегација ових Цркава.

Најпре је говорио шеф Александријске делегације Митрополит мемфиски Никодим који је нагласио улогу кнеза Владимира у историји руског народа.

Представник Антиохијског Патријарха и свега Истока при Московском Патријарху, Митрополит филипопољски Нифон, изручио је поглавару Руске Цркве братске поздраве Антиохијске Православне Цркве, Блажењејшег Јована Х. Он је заблагодарио Патријарху Кирилу на топлом гостопримству, а посебно на подршци хришћанима Блиског истока који се данас налазе у тешком положају, као и на његовим напорима у циљу разрешавања постојећих проблема путем мира и љубави.

„Са члановима моје делегације доносим Вам љубав и благодарност нашег поглавара Патријарха јерусалимског и све Палестине Теофила III, који нас је изаслао са најбољим жељама и поздравима поводом 1000-годишњице... И ми, Јерусалимска Црква благодарни смо Руској Цркви на њеном мисионарском раду, као што су апостоли по заповестии Исуса Христа пошли из Јерусалима да проповедају целоме свету. Пошто они нису могли доћи до свих крајева земље, Руска Црква је продужила њихову проповед, и данас је у Северној Америци, Јапану и међу народима велике Азије учврстила православну веру,“ рекао је Митрополит Тимотеј и захвалио Московској Патријаршији на помоћи и подршци.

Грузински Епископ Вахтан је изразио уверење да су „у наше неспокојно време празновања, слична данашњем, важна, јер пројављују свету наше јединство“.

Представник Румунске Православне Цркве Митрополит Трговишта Нифон је приметио да је руски православни народ много пострадао ради очувања свог хришћанског идентитета у току своје мукотрпне историје. „И ми видимо на грбу Русије двоглавног орла са крстом који се уздиже према небу, а усред тога грба налази се великомученик Георгије који побеђује зло. Ово нам показује да руски народ, као и свеукупно Православље, има хришћански призив ка вечности и носи у себи тајне Крста и Васкрсења као тајне страдања за веру и победе над злом молитвом. Многе године силног страдања Руске Православне Цркве услед гоњења хришћанске вере од стране агресивног атеизма у 20. веку, биле су и доба наде у ослобођење Цркве у лицу њене јерархије, клира и народа. Свих тих година Руска Црква је остала верни сведок Господа нашег Исуса Христа и скупила је снагу да после 1990. године поново постане духовни оријентир друштва, које је било затровано феноменом секуларизације и моралним релативизмом.“ Митрополит Нифон је пренео поздраве румунског Патријарха Данила, јерараха, клирика и верника Православне Цркве.

У име Бугарске Патријаршије поглавара Руске Цркве поздравио је Митрополит видински Доментијан подсетивши на „велике жртве руских војника које је предводио император Александар Николајевич, кога помињемо на свакој Литургији. Није то само сећање, то је живот, то је јединство, то је силна љубав. Ја бих овако казао: Бугарска и Русија су се сродили заувек.“ Иначе, представник Московског Патријарха у Софији архимандрит Филип прочитао је посланицу Свјатејшег Патријарха бугарског Неофита.

У наставку су говорили Епископ арсинејски Нектарије у име Његовог Блаженства Архиепископа кипарског Хризостома; Митрополит калавријски Амвросије у име поглавара Јеладске Православне Цркве Архиепископа Јеронима; Епископ амантијски Натанаил у име Његовог Блаженства Архиепископа Тиране и све Албаније Анастасија; Епископ семнатички Георгије у име Митрополита Пољске Православне Цркве Саве, и други.

Поглавар Руске Цркве Његова Светост Кирил је на крају свечаног пријема заблагодарио свима присутнима истакавши да Дан Крштења Русије „има велики значај не само за Русију у њеним данашњим границама, него и за сав руски народ у свету, за огромно географско пространство које обухвата мисија Руске Православне Цркве“.

Првојерарх Руске Цркве је споменуо подвиге „многих и многих мисионара који су путовали по бескрајним евроазијским пространствима, све до краја земље – по жези, кроз шуме, преко река, кроз блато, без навигације и мапа, без путева и мостова.“

Патријарх Кирил је назвао чудом препород Православља на канонској територији Руске Цркве после деценија његовог гоњења. „Током 25 година у нас се појавило 1.000 манастира, 30.000 храмова, основано је више од 50 високих духовних школа  које су у стању да учвршћују православну веру у савременом секуларном постатеистичком друштву. Само за шест година моје патријарашке службе основано је 140 епархија, подигнуто је неколико хиљада храмова. А то није заслуга наших људских напора, већ је то огромна духовна народна енергија разбуђена избором светога кнеза Владимира, која преображава ово постатеистичко пространство и повраћа му лик свете Русије.

Извор: Московска Партијаршија