Свечано празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови

Свечано празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечано празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечано празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови
Свечано празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови

У навечерје празника Светог великомученика Георгија, храмовне славе катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевих Ступова, у недељу, 5. маја 2019. године, празничним бденијем са петохлебницом началствовао је Архиепископ берлински и све Немачке Руске Заграничне Цркве г. Марко, који је, поводом храмовне славе древне немањићке задужбине, манастира Ђурђеви Ступови, гост Епархије будимљанско-никшићке.

Молитвено је учествовао надлежни Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је, на крају богослужења, поздравио владику Марка и казао да у свеопштој васељенској радости Васкрсења Христовог у Епархији будимљанско-никшићкој и њеном катедралном манастиру прослављамо велики празник и славу манастира - Светог великомученика и побједоносца Георгија, нашег небеског заступника и покровитеља, заштитника свих православних народа и Цркве Божје.

-У тој вишеструкој радости имамо још једну радост, јер нам је дошао у госте наш драги пријатељ, наш вјерни брат у Христу, Његово Високопреосвештенство Архиепископ берлински и све Њемачке Руске Заграничне Православне Цркве. Имали смо радост да га и раније видимо, овдје, међу нама, да служимо, да се Богу молимо, а имали смо и ми част и радост да будемо гости код њега, да се заједно помолимо са њим, у његовом Саборном храму и осталим светињама, гдје смо се сретали у његовој Епархији, рекао је владика Јоаникије, наводећи да је архиепископ Марко, остављајући своје обавезе, а дајући предност љубави, дошао да возглави света богослужења на празник Светог великомученика Георгија.

-Одазвао се љубазно нашем позиву, нашој жељи да дође, па ћемо имати радост, као што смо вечерас, да буде са нама и сјутра, ако Бог да, да началствује на светој архијерејској Литургији, да чујемо његову поуку и његову ријеч, казао је Епископ будимљанско-никшићки и подсетио да Српска Православна Црква и Руска Православна Црква имају дубоке везе кроз историју, а посебно блиске везе су са Руском Заграничном Православном Црквом.

-У оним временима када су Руси морали да бјеже из своје отаџбине од безбожника, који су рушили манастире, убијали свештенство и православне Русе, оне који су смјели да кажу своју ријеч и да се супроставе безбожништву, многи Руси, прави патриоти, истински чувари руске мисли, руског памћења, морали су да бјеже у Европу. Многи од њих су прво дошли у тадашњу Краљевину Југославију, много свештенства, епископа, ми знамо за њихове патње, као што знамо и патње оних који нијесу могли да бјеже. Многи су побијени, а они који су остали, ипак, су уз многа страдања, муке, понижења, сачували вјеру и васкрсла је вјера у Русији, рекао је владика Јоаникије.

-Цијелу православну васељену обрадовало је што је, након разлаза у времену комунизма, дошло до потпуног измирења и саслуживања између Московске Патријаршије и Руске Православне Заграничне Цркве. Они су сад у таквом јединству да у суштини, у литургијском и канонском смислу нема никакве разлике, него смо сви једна Црква Божја и једно осјећање, једна мисао, једна радост, једно исповједање вјере нас све обједињује. Добро нам дошли Ваше Високопреосвештенство, драги Владико Марко. Много смо Вам захвални на Вашој љубави, Вашој доброти и пажњи, казао је владика Јоаникије, поздрављајући речима срдачне добродошлице уваженог и драгог госта.

На позиву да дође у Епархију будимљанско-никшићку и да заједно служе у манастиру Ђурђеви Ступови, надлежном Епископу, Владици будимљанско-никшићком Јоаникију, захвалио је Архиепископ берлински и све Немачке г. Марко који је изразио радост што је у прилици да служи у једној тако древној светињи, као што је манастир Ђурђеви Ступови. Владика Марко верује да ће се монашки живот, који је, по његовим речима, основа црквеног живота, развијати у овој светој обитељи под руководством Његовог Преосвештенства Епископа Јоаникија.

Свечаним празничним бденијем почеле су традиционалне Ђурђевданске свечаности, које организују Епархија будимљанско-никшићка и манастир Ђурђеви Ступови.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка