7о година Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије

7о година Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије
7о година Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије
7о година Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије
7о година Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије

Јуче, 19. маја 2016, у Москви је одржана свечаност – академија поводом 70-годишњице Одељења за спољне везе Московске Патријаршије.

У председништву сабрања налазили су се: Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил, Митрополит крутицки и коломенски Јувеналије, садашњи председник овог Одељења Митрополит волоколамски Иларион, директор Администрације Председника Руске Федерације С. Б. Иванов, први заменик председавајућег Савета Федерације Федералног сабрања Руске Федерације Н.В. Федоров, државни секретар, заменик министра иностраних послова Русије Г. Б. Карасин, председник Одбора Државне думе по питањима друштвених заједница и религијских организација Ј. Е. Нилов.

Свечаности су присуствовали архијереји који су се раније налазили на положају заменика председника овог Одељења за спољне везе: Митрополит пермски и кунгурски Методије, Митрополит теодосијски и керченски Платон, председник Издавачког савета Руске Православне Цркве Митрополит калушки и боровски Климент, Митрополит казански и и татарстански Теофан, Архиепископ берлински и немачки Теофан, Архиепископ Вилна и Литваније Инокентије.

Међу најугледнијим званицама налазили су се архијереји који су на челу појединих одељења при Светом архијерејском синоду ове свете Цркве, као управник пословима Московске Патријаршије Митрополит петроградски и ладошки Варсонуфрије, први викар Патријарха московског и све Русије при граду Москви Епископ истрински Арсеније, председник Синодалног мисионарског одељења Митрополит белгородски и старооскољски Јован, председник Синодалног одељења за сарадњу са козаштвом Митрополит ставропољски и невиномиски Кирил, председник Научног одбора при Синоду Архиепископ верејски Евгеније, председник Одбора за сарадњу с младима Епископ виборски и приозерски Игњатије, председник Одбора за пастирску службу у затворима Епископ красногорски Иринарх, као и председници одбора за питања породице, заштите материнства и деце протојереј Димитрије Смирнов, председник Синодалног одељења за односе са оружаним снагама и правним службама протојереј Сергије Привалов, председник Синодалног одељења за односе Цркве и друштва и са средствима информисања В.Р. Легојда и други.

Овде су се налазили и клирици који представљају Московску Патријаршију при међународним организацијама у Стразбуру, Бриселу, као и руководилац Издаваштва Московске Патријаршије протојереј Владимир Силовјев, и руководилац пројектом Црквено-научног центра „Православна енциклопедија“ С. Л.Кравец.

Биле су заступљене и поједине помесне православне Цркве, као Александријска Патријаршија (Митрополит кирински Атанасије), Јерусалимска Патријаршија (архимандрит Стефан Диспиракис), Бугарска Патријаршија (архимандрит Теоктист Димитров), Православна Црква Чешких Земаља и Словачке (архимандрит Серафим Шемјатовски), Православна Црква у Америци (архимандрит Александар Пихач). (Преосвећени Епископ моравички Антоније налази се на редовном заседању Св. Архијерејског Сабора у Београду)

Свечаном заседању су присуствовали и секретар Патријарха московског и све Русије за град Москву протојереј Владимир Диваков, кључар храма Христа Спаситеља протојереје Михаил Рјазанцев, заменик председника Синодалног одељења за верско образовање и катихизацију игуман Митрофан (Шкурин), као и представници разних хришћанских конфесија и традиционалних религија Руске Федерације, политички и друштвени радници, амбасадори у Москви.

Свечани скуп је отворио Свјатејши Патријарх  Кирил поздравивши све уважене госте, као и председника Одељења Митрополита волоколамског Илариона и све његове сараднике, а посебно је истакао рад ранијих председника, блаженопочившег Митрополита Никодима и присутног владике Јувеналија, као и владике Филарета минског, првог егзарха Белорусије, који из здравствених разлога није био присутан.

Свјатејши је истакао да „високо цени рад и сталну помоћ коју он добија од руководства и сарадника Одељења за спољне црквене односе у својој патријарашкој служби“. Нема неког путовања или сусрета, а који се односе на профил рада овог Одељења, а да он не добија аналитички материјал, информације, стручно припремељена документа, „јер управо на њима лежи одговорност за припремање мојих путовања у иностранство, и они то свагда успешно обављају“, истакао је Свјајтејши похваливши високу стручност сарадника овог Одељења.

На крају свог обраћања Свјатејши Патријарх је изразио уверење да ће Одељење и у наступајућем периоду своје историје наставити свај значајан рад, и у том смислу надахњавати се примером светитеља Марка Ефеског, у чију част је надавно установљен орден Одељења.

 „Овај велики светитеља 15. века, радећи на јединству хришћана, није избегавао да учествује у преговорима с Католичком Црквом, и много напора је уложио у то како би пред тадашњим њеним руководством сведочио  о православној вери. Кад је увидео да дијалог не доноси очекиване плодове, храбро се успротивио већини и није потписао компромисни документ, касније одбачени у свој православној пуноти“ – навео је Патријарх.

Директор Администрације Председника Руске Федерације С.Б. Иванов је прочитао поздрав Председника В.В. Путина и са своје стране се обратио учесницима поводом обележавања 70-годишњице овог Одељења. Уручио је и државне награде Руске Федерације појединим сарадницима Одељења.

Митрополит Иларион је отпочео своје излагање цитирајући речи св. Апостола Павла и напоменувши да је сав рад његових сарадника усмерен „на сазидање Тела Христовог“ (Еф 4,12), односно Цркве..

„За Одељење је свагда било важно одржавати тесну везу са свеукупним организмом Цркве... Данас се Одељење труди да испуни оне задатке које му постављају Архијерејски Сабор, Свештени Синод и Свјатејши Патријарх. Тако је свагда било, тако ће бити и убудуће“. Он је истакао да се скоро никад не одржи заседање Свештеног Синода а да није разматран неки реферат Одељења.

После свога слова Митролит Иларион је уручио Свјатејшем Патријарху Кирилу медаљу св. Марка Ефеског првог степена. Овај орден је уручен и Митрополиту крутицком и коломенском Јувеналију, који је на положају председника Одељења био од 1972. до 1981. г. Истим орденом награђен је и први егзарх Белорусије Филарет, иначе председник Одељења од 1981. до 1989.г.

Поздравним говорима скупу су се обратили и први заменик председавајућег Савета Федерације Н. В. Федоров, заменик  министра иностраних послова Русије Г. Б. Карасин, председник одбора Државне думе по питањима друштвених заједница и религијских организација Ј. Е. Нилов, руководилац Одсека за националну политику, међурелигијске везе и туризам града Москве В.В. Черников.

Московска Патријаршија доноси и писма – честитке које су овом Одељењу поводом 70-годишњице рада упутили: председник папског Савета за неговање хришћанског јединства кардинал Курт Кох, генерални секретар Светског савета Цркава пастор Олаф Твејт, као и председавајући бискуп Евангеличке Цркве у Немачкој Хајнрих Бедфорд Штром.

Према Московска Патријаршија, приредио протођакон Радомир Ракић

7о година Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије