Свечаност примања Благодатног огња у Јерусалиму

Свечаност примања Благодатног огња у Јерусалиму
Свечаност примања Благодатног огња у Јерусалиму
Свечаност примања Благодатног огња у Јерусалиму
Свечаност примања Благодатног огња у Јерусалиму

У подне на Велику суботу, 11. априла 2015. године, свечаност примања Благодатног огња одржана је у цркви Васкрсења Христовог. Дани уочи овог светог чина били су обележени детаљним, можда чак и претераним  мерама безбедности од стране израелске полиције. Према инструкцијама полиције, Патријаршија је пријавила сва места где су смештени поклоници из Грчке, који су подељени по групама да би, уз пратњу полиције, дошли до цркве Светих Константина и Јелене, одакле су ишли до цркве Васкрсења. И поклоници других националности стигли су у цркву пратећи упутства полиције.

У подне је Патријарх Теофил отишао до амвона храма Васкрсења. Њему су се придружили свештеници Јермена, Копта и Сиријаца, који су одређени да приме Благодатни огањ. Потом је литија кренула од олтара према Светом Гробу, на чијем челу је био сам Патријарх и огроман број верника разних вероисповести.

При крају трећег опхода око Светог Гроба, Патријарха је пратио представник Јерменског Патријарха све до Камена Васкрсења. Помоливши се на Гробу,  Његово Блаженство је пружио Благодатни огањ арапском свештенику из цркве Светог Јакова, који је пренео Огањ до амвона Католикона.

Кад су се врата Светог Гроба отворила, Патријарх је понудио Благоданти огањ Коптима, Сиријцима и Етиопљанима, као и верницима који су принели Огањ близу својих руку, очију и чела ради помоћи, исцељења, утехе, напретка и спасења.

После свечаности примања Благодатног огња уследила је Божанска Литургија Светог Василија Великог коју је служио Архиепископ гераски Теофан, док су Патријарх и његова пратња отишли у Патријаршију. Тамо су дочекали грчку делегацију Министарства спољних послова, коју је предводио Митрополит Глифаде Павле и Егзарх Светог Гроба у Атини архимандрит Стефан. Присутна је била и кипарска делегација, коју је предводио Егзарх Тимотеј, Митрополит востријски. Обе делегације су имале задатак да однесу Благоданти огањ у Грчку и Кипар специјалним авионима.

Извор: Јерусалимска Патријаршија