Свечаност у Почајевској лаври

Прославе 800-годишњице скита Светог Духа Светог почеле су у недељу 10. јуна и трајаће до 17. јуна 2019. године.

Митрополит тернопиљски и кременецки Сергеј обавио је  чин великог освећења скита Иверонске цркве и савршио Божанску литургију, преноси сајт Лавре.

После службе је митрополит Владимир захвалио осталим јерарсима на учешћу у свечаној служби и сабраћи скита на њиховом раду у изградњи цркве. "Ако пут не води у цркву, он не води нигде", нагласио је игуман.

Сутрадан је обављена велика литија са чудесном Почајевском иконом Матере Божје од Лавре до Скита Светог Духа, после чега је одслужен молебан благодарности.

Прославе ће се завршити 17. јуна, на празник Силаска Светог Духа, архијерејском Литургијом у Иверонској цркви, после чега следи литија са освећењем новоизграђеног звоника и спомен-капеле.

Иначе, сматра се да је скит Светога Духа устројен још у време св. Методија, словенског просветитеља. У јесен 1197. г. подигнута је мала капела на једној од почајевских гора, а 1219.г. постављен је камен темељац за манастир с црквом Преображења Господњег. За  време атеистичке владавине скит је  био затворен, да би прва богослужења била савршена 1990. године.

Извор: Orthochristgian (са енглеског Инфо служба СПЦ)