Свечарске радости Богомољачког братства

Свечарске радости Богомољачког братства
Свечарске радости Богомољачког братства
Свечарске радости Богомољачког братства
Свечарске радости Богомољачког братства

Празник Воздвижења Часног Крста - Крстовдан слави успомену на дан када је Света Царица Јелена, мајка Цара Константина Великог, приликом поклоњења Гробу Господњем, пронашла у Јерусалиму крст на ком је Исус Христос био разапет. Часни Крст симбол је снажне и спасоносне силе за све Хришћане. Христова жртва на крсту за грехе наше сведочи нам Љубав Божју према човеку, речима неисказиву и људским умом несагледиву.

- Из данашње посланице Светог Апостола Павла видимо да су крст и страдање за аналитички ум лудост. За семитске народе, нешто саблажњиво и неприхватљиво. Исламским народима данашњице нејасно је како свемогући Бог, који треба да кажњава, може ући у тело човека, страдати и васкрснути... Искуство хришћанске Цркве говори да људи, уподобљавајући се Христу, постају као Он. Доказују да човек може да љуби човека и жртвује се за њега. И у томе је спасење света. Не у убијању у име Божје, како неке вере уче. Нити у разврату и низу гадости секуларистичке културе. Само Бог који има искуство човека може да суди човеку, говорио је Свети Ава Јустин. Зато данас славимо тајну Часног Крста и Јагњета Божјег, које узе грехе света - део је дивног крстовданског слова које је, по благослову Епископа ваљевског Г. Милутина, верном народу у Храму Покрова Пресвете Богородице казивао архиђакон мр Силуан (Мракић).

Спаситељ нам је оставио крсно знамење, дрво које је осветио и учинио славним. Од времена молитвених сабрања у катакомбама до данас у великим и лепим храмовима, имамо знак Крста као симбола жртве и спасења и пута обожења, којим треба да идемо, поручио је о. Силуан.

Воздвижење Часног Крста и ове године, као своју крсну славу, прославила је Православна народна хришћанска заједница у Ваљеву. Обред резања колача и освећења жита и вина обавио је Владика Милутин са епархијским свештенством и монаштвом. Свечана трпеза љубави приређена је у парохијском дому Покровске цркве.

Извор: Епархија ваљевска