Свеци су ме сачували…..

Десетогодишњица ваздушних напада грађане Призрена подсећа на велики страх

Доста Јанковић је са супругом Јанком, унуцима, сином и снахом свих 78 дана бомбардовања провела у породичној кући која је наслоњена на зид касарне тадашње југословенске војске. Када су пале прве бомбе била је на вратима.

"Кад је јурнуло Бог ме је спасио. Само што сам се помериле пала је бомба, схватила сам да је почело бомбардовање. Рупа на вратима се и данас види. Када сам ушла у кућу тресла сам се од страха".

Неће бомбе у подрум

И данас се ова старија жена сећа како се молила свецима и показује иконе на зиду дневне собе:

"Молила сам се свецима..... Свеци чувајте ми домаћина, чувајте мене, чувајте ми кућу, и пољубим их. Када поново почне ја се поново молим, као црква да ми је била. Они су ме сачували, хвала Богу, иначе би сви отишли до ђавола "

Њен супруг Јанко каже да су на знак сирене стално одлазили у подрум мислећи да бомбе неће пробити три плоче. Данас знају да то није била добра одлука. На зиду, према касарни, и данас се налазе рупе од гелера.

Ако гину сви, нека гинем и ја

"Кућа са друге стране није оштећена. Истина, сви прозори и врата били су поломљени, врата сам налазио удаљена неколико метара. Иначе друге штете нисом имао. Нисам се плашио, ако гину сви људи па нека погинем и ја. Бежиш код комшије а око главе ти лете летве ...."

У Призрену су током бомбардовања две бомбе усмртиле десетак људи и две особе у селу Јабланица, када је срушен телевизијски репетитор на Цвилену. Када би бомбе пале а авиони се повукли, мештани су излазили из склоништа како би покупили црепове и видели шта је оштећено.

" Изашао бих на терасу и гледао како гори. чује се сирена и неко гаси, а шта гасе не знам".

Тешки дани за Србе

Живот је овој породици био најугроженији када са бомбе падале на војне магацине који су од њихове куће били удаљени 20 метара.

" У последње време када су почели да гађају магацине одмах до наше капије, плашио сам се да не промаше и погоде ми кућу".

Када се бомбардовање завршило и када су помислили да је дошао крај мукама-тек тада су наступили тешки дани.

"Када је престало бомбардовање за Србе је било тешко. Била је хајка само на Србе".

Извор: DV