Сведочење Кепирове жртве: У новосадској рацији 1942. породицу су ми убили на улици

Сведочење Кепирове жртве: У новосадској рацији 1942. породицу су ми убили на улици

Убијано је без разлога и без милости. Убијало се на улицама, двориштима, у становима. Убијани су млади, стари, деца, болесни… Изгубио сам све током рата. Моји родитељи и брат су убијени у рацији, а већи део фамилије је одведен у Аушвиц..., прича за “Блиц” Павле Шозбергер, један од ретких новосадских Јевреја који је преживео холокауст, огорчен ослобођајућом пресудом Шандору Кепиру.

Шозбергер је о страдањима Јевреја написао 15 књига, а једну је посветио Новосадској рацији у чијем је спровођењу, као шеф тадашње жандармерије, учествовао Шандор Кепиро, један од последњих живих нациста из II светског рата. Након суђења, Кепиро је у понедељак пред будимпештанским судом ослобођен кривице за учешће у том злочину, чије је жртве током суђења чак и исмевао.

Шозбергер се подсећа како је Нови Сад изгледао тих дана.

- Град је био окупиран, телефони нису радили, били су излепљени црвени плакати којима је обнародовано да ће од 21. до 23. јануара бити изведена рација. За то време у граду је забрањен саобраћај на улицама, наређено је да трговине и локали буду затворени, забрањено је окупљање - присећа се у књизи Шозбергер, који је тада имао 21 годину. У једној ноћи Шозбергер је остао без оца, мајке и брата.

- Град је подељен на три дела и рација је почела 21. јануара 1942. Тог и следећег дана било је само појединачног убијања. На Штранду је убијено око петнаест особа доведених из Дома Левенте... - прича Шозбергер, напомињући да тако „спорадична” убијања нису импресионирала њене налогодавце, те се кренуло у масовнију акцију.

- Сви становници српске и јеврејске народности изведени су из кућа и одмах на улици постројени, наређено им је да легну и тако су убијени из пушака и револвера. Убијано је без разлога и без милости. Убијало се на улицама, двориштима, у становима - описује Шозбергер како је изгледала ноћ у Новом Саду између 22. и 23. јануара 1942.

Тих дана се убијало по целом граду, али су најмасовнија убиства извршена на купалишту “Штранд”.

Извор: Блиц