Свејерменски патријарх о претварању Свете Софије у џамију

Његова Светост свејерменски патријарх Арам I изјавио је поводом претварања православне цркве Свете Софије у муслиманску  богомољу следеће:

Прво, иницијатива председника Турске игнорише симболично значење духовних и културних споменика, као и значај међународних конвенција, и искривљује историјске чињенице.

Друго, подстакнута својим унутрашњим и спољним интересима, као и својим међународним политичким амбицијама, Турска игнорише реаговање својих старих и нових пријатеља.

Треће, садашња политика Турске покопаће до сада стечено поверење у хришћанско-муслиманску сарадњу и дијалог на локалном, регионалном и међународном нивоу. Турска игнорише таква упозорења.

Четврто, ова садашња одлука показује цинизам и лицемерје иза исказане намере Турске да се отвори Западу и хришћанској заједници.

Пето, тражим од политичких и верских великодостојника да се присете да је Турска убрзо после геноцида над Јерменима одузела хиљаде јеррменских цркава и претворила их у барове, кафиће и јавне паркове игноришући реаговањаи апеле међународне заједнице.

Да, геноцид настављају исте геноцидне власти пред очима целог света. Шовинистичка идеологија Отоманског царства продире и шири се по арапском свету и на Западу,  подсетио на Његову Светост Арам I.

Извор: armenianorthodoxchurch.org (са енглеског Информативна служба СПЦ)