Свенародно сабрање у Саборном храму у Чикагу

У недељу, 27. фебруара 2011. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Васкрсења Христовог у Чикагу. Патријарха су, и овог пута, дочекала деца из парохије Саборног храма пожелевши му добродошлицу.

Његовој Светости саслуживали су Епископ новограчаничко-средњезападноамерички Г. Лонгин, Епископ кливлендски Г. Петар (Руска Загранична Црква), тринаест свештеника и седам ђакона.

У поздравној беседи верном народу Чикага Патријарх је, подучивши народ да очува веру Православну, завет Светога Саве и српски језик и културу, поново нагласио неопходност очувања мира и слоге. Патријарх је посебно похвалио напоре парохије при Саборном храму у Чикагу у образовању деце и младих. Посебну радост верном народу окупљеном у Саборном храму, који је тога дана био мали да прими све верне, учинила је прилика да после Литургије свако понаособ прими благослов Патријарха српског.

По завршетку Литургије одржан је свечани банкет у част Његове Светости, који је припремљен добротом Кола Српских Сестара и великог броја волонтера. После богатог ручка, одржан је свечани програм који је водио ђакон Дајан Божић.

Током програма своме Патријарху представиле су све организације при Саборном храму у Чикагу. Хор "Бранко Радичевић" и његов подмладак "Бранкићи," предвођени диригентима Јелицом Нешков и Милицом Барјактаревић, отпевали су неколико духовних и световних песама са свог репертоара. Трудом наставника Недељне црквене школе и Школе српског језика, Снежане Денкер и Гордане Савчић, ученици ових образовних програма поздравили су Његову Светост посебно припремљеном добродошлицом и рецитацијама. Такође, песмама и рецитацијама представили су се и ученици Академије Светог Саве, међу којима су се посебно истакли ученици млађих разреда песмом коју је учитељица Љиљана Бурза написала посебно за ову прилику. У неколико наредних нумера представили су се и остали разреди. Полазници фолклорне групе "Соко" су у два наврата наступили, показавши своје велико умеће. Поред њих, и известан број полазника Летњег Дечијег Кампа при Манастиру Светог Саве у Либертивилу, нису жалили труда да укажу част Првојерарху Српске Цркве. Многи од њих су допутовали чак из државе Минесота, само да би примили благослов свог Патријарха. Предвођени диригенткињом Александром Старчевић, они су отпевали неколико изузетно лепих песама. Учесници програма су свако понаособ примили благослов Његове Светости. Према њиховом сведочењу, сећања на овај дан остаће им целога живота, јер су имали несвакидашњу част и прилику да своје знање и умеће покажу пред Патријархом српским и од њега приме благослов.

У поздравним говорима Патријарха су поздравили Његово Преосвештенство Владика Лонгин, протојереј-ставрофор Драгољуб Павићевић, архијерејски заменик Митрополије либертивилско-чикашке, протојереј Ђокан Мајсторовић, старешина цркве Светог Саве у Њујорку и председник Свештеничког братства Српске Православне Цркве у Америци, свештеник Дарко Спасојевић, старешина Саборног храма у Чикагу, Његова Екселенција Г. Митар Кујунџић, амбасадрор Босне и Херцеговине у Америци, Г-ђа Биљана Шевић, председница Црквеног одбора Саборног храма у Чикагу, Г-ђица Јелена Стојаковић, председница хора "Бранко Радичевић," Г-ђа Мира Ђорђевић, председница Кола Српских Сестара, и Г-дин Марко Бојовић, директор Академије Светог Саве. На послетку, у име парохијана Саборног храма, старешина храма и председница Црквеног одбора уручили су Патријарху архијерејску панагију на поклон.

По завршетку свечаног програма, Патријарх се састао са "Женским добротворним старатељством при Манастиру Светог Саве у Либертивилу" и представницима Летњег Дечијег Кампа. Пошто је био упознат са плановима и радом ових организација, које су под надлештвом Митрополије либертивилско-чикашке, Патријарх им је, као администратор Митрополије, подарио благослов за даљи рад на ползу Српске Цркве у Америци. Посебно је похвалио њихову бригу за очување Манастира Светог Саве, чији значај надилази епархијске границе. Протођакон проф. др. Станимир Спасовић, пратилац Његове Светости, ефектно је том приликом истакао значај ове светиње рекавши: "Оно што су Студеница и Жича за Србе у Србији, то је Манастир Светог Саве за Србе у Америци."

Наредног дана, Његова Светост ће посетити Саборни храм Светог Саве у Милвокију и њихову парохијску основну школу. Тога дана увече, Патријарх ће се састати на радној вечери са архијерејима - представницима других Православних јурисдикција који столују у Чикагу.

свештеник Василије Вранић
фото: Сава А. Војчанин