Свеправославна припремна комисија у ШамбезијуМеђуправославна комисија, задужена за припрему тема будућег Великог Сабора Православне Цркве, отпочела је са радом 10. децембра у Центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију, поред Женеве. Комисија ће разматрати три преостале теме из унапред припремљеног каталога: питање начина проглашавања аутономије и аутокефалије, као и питање диптиха, то јест поретка и ранга Цркава.

Предвиђено је да рад Комисије траје до 17. децембра, а њени предложени текстови биће достављени на расматрање и усвајање следећој по реду, Петој свеправославној Конференцији (претходне четири одржане су: 1976, 1982, 1986, 2009).

Комисијом председава Високопреосвећени Митрополит пергамски г. Јован, из Васељенске Патријаршије, као представник прве у рангу Цркава. Одлуком Светог Архијерејског Синода, нашу помесну Цркву представља Митрополит црногорско-приморски и Чувар Патријарашког трона г. Амфилохије, као члан Комисије, у пратњи Митрополита скопског и Архиепископа Охридског г. Јована, саветника.

Служба Међуцрквених односа
Светог Архијерејског Синода СПЦ