Свеправославни омладински сусрет окупио православне свих помесних Цркава у Бечу

У суботу 28. септембра 2013. одржан је на ареалу приватне католичке гимназије Светог срца у Бечу Други свеправославни омладински сусрет. На почетку сусрета окупили су се сви учесници на архијерејској служби, коју је служио Њ. Пр. Митрополит Арсениос Аустријски (Васељенска Патријаршија), у руској цркви Св. Николе у Бечу, са свештенством свих у Аустрији признатих православних помесних цркава . Митрополит је у својој проповеди позвао све присутне, а поготово омладину, да живе јединство. Сам Христос нас је опомињао на јединство, рече Митрополит Арсениос у својој проповеди.

После заједничког руцка, преко 400 учесника сусрета имали су могучност, да партиципирају у шареном и разноврсном програму. Представљање помесних цркава, које је било организовано на једном спрату, било је у центру пажње. Млади православци су имали овде прилику да се директно упознају са свим помесним Црквама, при чему су представници истих врло креативно припремили своје презентације. Српска православна црква, предвођена архијерејским намесником протојерејем Петром Пантићем, показала је широко познато српско гостопримство, при чему се могло видети духовних садржаја, као што је било представљање српске манастирске духовности, али и традиционално-црквених обележја (славска свећа, славски колач и жито). Поред тога било је разних српских кулинарских специјалитета, које су даровали чланови бечке црквене општине, који су током целог омладинског сусрета били магнет за све учеснике, сто је омогућило упознавање и дружење. Поред презентација свих осталих помесних Цркава (грчке, руске, грузијске, антиохијске, бугарске) треба истаћи и иконографску радионицу, коју су припремили чланови Румунске православне цркве из Беча.

У наставку програма млади су могли да уцествују у дискусији на тему „Слобода и данасњи хрисцанин“, али и видети у посебној просторији све олтарске предмете, које је отац Радослав Ристиц из руске цркве припремио. 

Једна од централних програмских тачака била је игра знања, коју су припремили млади из руске цркве, а у којој су учесници кроз игру могли да провере своје знање из области теологије.

Велико интересовање владало је за мали фудбалски турнир, на коме су се ученици веронауке из Беча и Граца међусобно такмичили, али где су могли да своје снаге одмере и са својим вероучитељима. На крају су сви били победници, јер је сјајна атмосфера, прозета фер-плејом и међусобним поштовањем задивила све присутне гледаоце.

Да би атмосфера на целом сусрету била весела побринули су се чланови два српска фолклорна друштва из Беца , КУД Србија и познати КУД Стеван Мокрањац, и једно друштво из Рашке, , који су својим наступима развеселили све присутне и на крају позвали у заједничко коло.

Лепота православног хорског појања и ове године је била део омладинског сусрета. Предвођени Маријом Ђукарић, уцесници су могли да кроз заједничко вежбање осете дубину и духовност православног певања.

Захваљујући се свима, који су помогли овај омладински сусрет, као и свим учесницима, главни организатор скупа, Мирко Колунџић, нагласио је, да је православно једниство данас зивело кроз братско и срдачно расположење, које су сви могли осетити.

Благосиљајући на крају Другог свеправославног омладинског сусрета све уцеснике Митрополит Арсениос је рекао, да је данас дефинитивно рођена традиција омладинских сусрета и да је у разговорима и сусретима са младима осетио радост и одушевљење.

Извор: Orthodoxer Informationsdienst OID