Свеправославно сабрање у част Светог Јована Рилског

Свеправославно сабрање у част Светог Јована Рилског
Свеправославно сабрање у част Светог Јована Рилског
Свеправославно сабрање у част Светог Јована Рилског
Свеправославно сабрање у част Светог Јована Рилског

Свебугарски светионик! Васељенска Божја светлост! - речи су којим је 1070. пут прослављен велики подвижник из свете Рилске пустиње.

Преподобни Јован заједно је сабрао стотинак православних хришћана, монаха, свештеника, митрополита - чланова Светог Синода Бугарске Патријаршије на челу са Његовом Светошћу бугарским Патријархом г. Неофитом, као и представнике помесних Православних Цркава. Српску Цркву на овом скупу представљао је Преосвећени Епископ врањски г. Пахомије.

Свечаност поводом годишњице једног од највећих бугарских светитеља започета је 17. августа 2016. године, када се у ставропигиалном Рилском манастиру, који је основао Свети Јован Рилски, сабрало неколико десетина духовника из свих крајева Бугарске. У 20 часова почело је свеноћно бденије, које је служио Епископ браницки г. Григорије, викар Митрополита софијског. Саслуживали су свештеници из целе земље и братство манастира. Молитвено су учествовали: Његова Светост Патријарх бугарски г. Неофит, Епископи ловчански Гаврил, доростолски Амвросије, западно и средњеевропски Антоније, неврокопски Серафим и русенски Наум, као и Епископи адрианопољски Евлогије - игуман братства свете рилске обитељи, велички Сионије - игуман свете тројанске обитељи, браницки Григорије, главиницки Јован, белоградишки Поликарп - викар Митрополита видинског, архимандрит Герасим - главни секретар Светог Синода Бугарске Патријаршије, архимандрит Симон - игуман манастира Бачково, архимандрит Филип (Василцев) - представник Руске Православне Цркве у Бугарској, Нелуц Опреа - представник Румунске Православне Цркве у Бугарској, свештеници и монаси из целе земље, као и гости из суседне Грчке.

Гости из Помесних Православних Цркава такође су узели молитвено учешће. На бденију су били представници Александрије, Јерусалима, Русије, Грузије, Српске Патријаршије, као и Пољске Архиепископије.

Следећег дана, свечаним звуком манастирских звона поздрављен је Његова Светост Патријарх бугарски г. Неофит, који је началствовао светом Литургијом. Његовој Светости саслуживали су Митрополити чланови Светог Синода, Епископи Бугарске Православне Цркве и представници помесних Православних Цркава: Митрополит нилионополиоски Генадије - Александријска Патријаршија, Митрополит филаделфијски Бенедикт - Јерусалимска Патријаршија, Епископ нариан-марски и мезански Јаков - Руска Патријаршија, Епископ зугдидски и цаишски Герасим - Грузијска Патријаршија, Епископ врањски Пахомије - Српска Патријаршија и Епископ горлицки Пајсије - Пољска Архиепископија.

Током причасног канона, архимандрит Герасим прочитао је патријаршијску и синодалну посланицу поводом годишњице Успења предивног Божјег угодника Светог Јована. У посланици се каже: Овом анђелу у телу, слузи Господа и сабеседнику са анђелима, како га је још у далека столећа звао захвалан наш православни народ, данас дајемо и ми нашу почаст и молитвено поклоњење, заједно са нашом љубављу у Господа. На његовом пречистом образу данас узносимо нерукотворене венце и достојне похвале, јер се кроз њега прослави на небу и земљи и у њега се утврди у вери и благочестивости цео наш православни род. Зато и до дана данашњег православна Бугарска гледа у њега највернијег наставника по Божјем путу и своју највећу потпору у дане искушења... да памтимо и чувамо његове завете према нама и да следимо његов пример на бескрајну љубав према Богу и ближњему, на чврстину при изазовима и искушењима, на неодступање у тражењу једино потребног (Лука 10:42) у испуњавању Божје заповести: Прво тражите царство Божје и Његову правду (Мт 6:33). Тада ћемо и ми бити достојни у Господа, Јованова чада и пријемници, носиоци СветоЈовановског  духа на јединство у вери, преданост према Цркви, и пожртвовану љубави према Богу и ближњему.

На крају празничне службе, патријарх Неофит обратио се кратким говором стотинама сабраних хришћана. Он је рекао: -Слава Богу за велики празник којим нас удостоји данас Свети Јован Рилски. Он је одувек био духовни заштитник бугарског народа. Радуј се, оче наш Јоване Рилски Чудотворче, свебугарски светиониче, свеправославно Божје светло, неугасиво Божје кандило! Да остане и у будуће векове његова света успомена, коју данас торжествено празнујемо!

Света Литургија завршена је са многољетствием, а хришћанима су за благослов подељене иконице са ликом Светог Јована Рилског.

Бугарска Патријаршија 

Извор: Епархија врањска