Свеправославно вечерње у Бечу

Прве недеље Великог поста, када Црква слави Недељу Православља, подсећајући нас на прву победу Православља над иконоборством и на поновно увођење прослављања икона у Цариграду 843. године, по устаљеној традицији, православни верници који живе у главном граду Аустрије, заједнички присуствују Свеправославном вечерњу које служи свештенство Руске, Грчке, Румунске, Бугарске и Српске Православне Цркве, на челу са Митрополитом бечким Цариградске патријаршије Г. Михаило (Стаикосом), наизменично, сваке друге године у цркви.

Овогодишње Свеправославно вечерње одржано је у новосаграђеној румунској православној цркви Васкрсења Христовог.

Присутне је поздравио старешина храма др Николај Дура, а затим је митрополит Михаило одржао беседу у којој је нагласио да је Христос Цркви угаони камен, а верници темељ.

У беседи је још истакао да православни хришћани који живе у Аустрији треба да буду задовољни што бораве у овој држави која се разликује од многих других европских земаља у којима се храмови данас продају и претварају у позоришта и супер-маркете.

Насупрот томе, у последње две године у Аустрији су подигнуте четири нове цркве и то по једна српска и румунска и две коптске. Посебну пажњу треба посветити младом нараштају, нашој будућности, истакао је Митрополит, и додао да и ту аустријска држава много помаже. Власти су омогућиле да се православна веронаука предаје у свим редовним школама као обавезан предмет.

У Бечу живи највећи број православних верника Срба, па су зато они и најбројнији на на Свеправославном вечерњем.

Овој служби присуствовали су и представници Антиохијске Цркве, Римокатоличке Цркве, румунски дипломатски кор, предвођен његовом екселенцијом амбасадором у Аустрији др Трајаном Кабелеу, као и многе друге угледне званице.

Сабрани на заједничкој молитви, православни верници су видљиво сведочили и манифестовали, у инославном свету, саборност и јединство Православних цркава.