Свеправославно вечерње у Детротској Раваници

Свеправославно вечерње у Детротској Раваници
Свеправославно вечерње у Детротској Раваници
Свеправославно вечерње у Детротској Раваници
Свеправославно вечерње у Детротској Раваници

У Недељу Православља одслужено је свеправославно вечерње у српском храму Светог цара Лазара у Детроиту, Мичиген, при Епархији новограчаничко-средњозападноамеричкој,  уз учествовање свештенства канонских јурисдикција Православне Цркве детроитске области.

Појао је свеправославни хор од четрдест певача под руководством матушке Викторије Копистиански, која годинама диригује тим хором познатим и ван детроитске области. Хор је приказао лепоту православне црквене музике отпевавши 103. Псалам, Велику јектенију, Свјете тихиј, Сподоби Господи, Ниње отпушчајеши, као и Покајне тропари. Иначе, тај  удружени хор пева свих пет недеља Великог поста у другим црквама.            

Председник Свештеничког братства протојереј ставрофор Лоренц Лазар при румунском храму Светог Георгијa (Православна Црква у Америци) началствовао је прелепим богослужењем. Учествовало је тринаест свештеника, ђакон и ипођакон, два чтеца и дечаци који прислужују у светом олтару.

Од српских свештеника саслуживали су протојереј-ставрофор Живан Урошев, парох раванички и намесник детроитски; протојереј-ставрофор Живко Кајевић, парох цркве Свете Петке у Вратници, Трој, Мичиген; протојереј ставрофор Радиша Нинковић, парох цркве Светог великомученика Прокопија, Чајна, Мичиген; јереј Џероми Нетубик, парох цркве Вазнесења Господњег, Икорс, Мичиген; и протојереј-ставрофор Србољуб Јоцковић, парох стилтонски у пензији.

Гост проповедник протојереј Андреј Јаворницки из цркве Свeтих апостола и јеванђелиста Марка (Православна Црква у Америци) у Рочестеру, Мичиген, истакао је значај поста и покајања у припреми верних за прославу Васкрсења Господа Исуса Христа, као и узоре у светитељима: Светом Патрику, апостолу Ирске, и Светом Алексеју човеку Божјем, који су се тог дана прослављали по новом календару.

Началствујући свештеник прота Лоренц Лазар захвалио је свима учесницима у богослужењу нагласивши: -Ми смо Једна Света Православана Црква, иако постоји више јурисдикција у јединственом Телу Христовом.

Послужење у Српском културном центру приредио је протојереј-ставрофор Живан Урошев са својим парохијанима. Вернима је раздељен материјал о разним хуманитарим активностима Савета православних хришћанских Црква Детроита. 

прота Срба Јоцковић