Сверуски Патријарх Кирил у посети Заполарју

Дана 18. августа 2016. године зепочела је архипастирска посета Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила Мурманској митрополији и Спасо-Преображенском Соловјецком ставропигијалном мушком манастиру.

У пратњи Свјатејшег Кирила налазе се  Митрополит петроградски и ладошки Варсонуфије, Епископ солнечногорски Сергије, као и руководилац протоколом Свјатјејшег Патријарха протојереј Андреј Милкин и руководилац прес-службом Александар Волков.

На мурманском аеродрому Поглавара Руске свете Цркве је дочекао губернатор Мурманске области М.В. Ковтун, командант Северном флотом Русије вице-адмирал Н. А. Јевменов, Митрополит мурмански и мончекорски Симон, Епископ северноморски и умбски Митрофан и свештенство Мурманске митрополије.

На аеродрому је Сверуски Патријарх изјавио: „Одавно сам намеравао посетити Мурманску епархију. Благодарим Богу што се ове године обележава 100-годишњица од оснивања града Мурманска, те имам могућност ступити у наше руско Заполарје, у најсевернији регион европске Русије, како бих се, најре, заједно са житељима града Мурманска помолио Богу, духовно се дружио  и сагледао живот ове херојске области.

Земља руског Заполарја свагда је играла веома важну улогу у судбинама наше Отаџбине. Сам град Мурманск као град херој одиграо је посебну улогу у годинама Великог Отаџбинског рата. И најзад, посећујући Мурманск, сетићемо се и оних хероја који су свој живот положили за слободу наше Отаџбине.“

„Имаћу могућност посетити православни манастир св. Трифуна Печенешког ... и осветити нову саборну цркву у Северноморску, центру нове Северноморске епархије, и на дан Преображења Господњег помолити се са житељима града Мурманска...“

Са аеродрома се Свјатејши Владика упутио у манастир св. Трифуна Печенешког, мушки манастир Северноморске епархије.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)