Сверуски Патријарх примио председницу Хрватске

Сверуски Патријарх примио председницу Хрватске
Сверуски Патријарх примио председницу Хрватске
Сверуски Патријарх примио председницу Хрватске
Сверуски Патријарх примио председницу Хрватске

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил примио је председницу Републике Хрватске Колинду Грабар-Китаровић 19. октобра  2017. у патријарашкој и синодалној резиденцији у Даниловском манастиру у Москви.

Са хрватске стране при сусрету су узели учешћа: шеф Кабинета Анамарија Киринић, министар унутрашњих послова Давор Божиновић, први заменик министра спољних и европских послова Здравка Бушић и амбасадор Хрватске у Руској Федерацији Тончи Станичић. Из Руске Православне Цркве учествовали су: председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије митрополит волоколамски Иларион, заменик председника овог Одељења архимандрит Филарет (Булеков) и секретар Одељења за односе са иностранством протојереј Сергије Звонаров.

Срдачно поздрављајући високу  гошћу и њену пратњу, патријарх Кирил је истакао да Руска Православна Црква има добре односе са Хрватском и  хрватским властима.

„Још 2001. године имао сам прилику да по први пут посетим Хрватску, да се сретнем са тадашњим председником државе и да се упознам са стањем верског живота и укупног живота хрватског народа. Од тада су наши представници више пута посетили ту земљу и ми веома позитивно оцењујемо ниво односâ између хрватске државе и Руске Православне Цркве,“ – рекао је Његова Светост.

Подсетивши на присуство руске мањине у Републици Хрватској, Његова Светост је истакао: „То је релативно мала заједница, али бих желео да посебно напоменем да је руски језик укључен у наставни план и програм у неким школама. То ствара повољне услове за живот Русâ у Хрватској.“

У даљем току разговора патријарх Кирил је споменуо многовековну историју добрих односа који Руску Православну Цркву повезују са Српском Православном Црквом, коју на територији Хрватске представља митрополит загребачко-
-љубљански Порфирије. „Када сам 2001. године посетио Хрватску, био је то први пут да се српски православни митрополит загребачки (тада је то био митрополит  Јован), заједно са мном, састане са председником Хрватске... Са захвалношћу се сећам како је хрватско руководство тада показало добар однос према  српској православној заједници", – рекао је Његова Светост.

Патријарх московски и све Русије Кирил је своју саговорницу упознао са динамичним развојем односâ између Руске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве, којој припада већина Хрватâ. „Ми имамо заједнички став о основним моралним проблемима и етичким питањима која муче савременог човека, – нагласио је Патријарх. „И Римокатоличка Црква и Руска Православна Црква су забринуте због прогона хришћана, првенствено на Блиском Истоку, али, нажалост, не само на том подручју. Средшња тачка мога  сусрета са папом Фрањом  прошле године у Хавани била је управо дискусија о заштити хришћанских заједница на Блиском Истоку и другде.“

Друга важна тема православно-католичке сарадње јесте заштита моралних вредности у животу савременог човека, додао је патријарх Кирил: „Ми имамо заједнички став, између осталог, по питању такозваних алтернативних облика брака и по другим питањима,  као што су еутаназија, абортус и још много тога што са нашег гледишта представља велику опасност за очување интегритета људске личности.“ Чињеница да Православна и Римокатоличка Црква данас имају заједнички став о најважнијим питањима веома је важан чинилац, који доприноси консолидацији хришћанскога става пред савременим изазовима, уверен је Светејши Патријарх.

"Ми позитивно оцењујемо и покретање дијалога између Католичке Цркве и Српске Православне Цркве, укључујући и веома осетљива питања која се односе на новију историју Хрватске у 20. веку,” наставио је Његова Светост. – „Колико нам је познато, још увек нема заједничких, усаглашених ставова, али саму чињеницу да такав дијалог постоји оцењујемо веома позитивно јер у дијалогу две стране могу да разјасне своје ставове и, ако је могуће, да их међусобно приближе.“ У разговору је затим изражена нада да ће наставак дијалога допринети помирењу и стварању стабилнијег друштва.

Патријарх Кирил је председници Хрватске пожелео успех током њене посете Русији.

Са своје стране, Колинда Грабар-Китаровић је изразила дубоку захвалност предстојатељу Руске Православне Цркве на срдачном гостопримству. "За мене је велика част што сам се данас сусрела са Вама и што смо водили разговор о сарадњи,“  рекла је она.

Председница Републике Хрватске је високо оценила став Руске Православне Цркве по питању међухришћанске и међурелигијске сарадње у циљу спречавања ратова и раздора, као и прекида прогона хришћана у различитим крајевима света.

Такође је предстојатељу Руске Цркве изложила начела на којима се граде односи између државе и верских заједница у Хрватској. Колинда Грабар-Китаровић је нарочито нагласила да Устав Републике Хрватске има посебну одредбу о пружању помоћи различитим верским заједницама од стране државе. Примењује се закон о правном положају верских заједница, а склопљени су и уговори са сваком од њих појединачно.

„Верске заједнице сматрамо партнерима који нам помажу у заштити позитивних вредности које су биле изгубљене из различитих разлога, на пример услед војних акција и разних врста прогона. Осим тога, оне нам помажу да успоставимо оне духовне вредности које су у савременом свету угрожене “, нагласила је председница хрватске државе.

На крају разговора, Његова Светост патријарх Кирил и председница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић разменили су спомен-поклоне.

Извор: Московска Патријаршија