Сверуски Патријарх у Алпајевску осветио цркву

Сверуски Патријарх у Алпајевску осветио цркву
Сверуски Патријарх у Алпајевску осветио цркву
Сверуски Патријарх у Алпајевску осветио цркву
Сверуски Патријарх у Алпајевску осветио цркву

Предстојатељ Руске Цркве освештао је цркву у част Теодоровске иконе Матере Божје у манастиру Светих новомученика и исповедника руских у Алапајевску. У седму недељу по Духовима, 15. јула 2018. године, Свјатјејши Патријарх московски и све Русије г. Кирил и стални чланови Светог Синода Руске Православне Цркве стигли су у град Алапајевск у Свердловској области, где се у оквиру Царских дана који се одржавају у Митрополији екатеринбуршкој, организују спомен догађања посвећена 100-годишњици подвига велике кнегиње Јелисавете Фјодоровне и монахиње Варваре и свих с њима пострадалих кнезова царске крви.

Предстојатељ Руске Православне Цркве посетио је манастир Светих новомученика и исповедника Руске Цркве (Епархија каменска), изграђен поред Нижње-Селимског рудника, где су  у ноћи 18. јула 1918. године живи бачени велика кнегиња Јелисавета Фјодоровна Романова, монахиња Варвара (Јаковљева), велики кнез Сергеј, царске крви кнезови Јован, Константин и Игор Константинович, и кнез Владимир Палеј и Фјодор Ремез.

Његова Светост Патријарх г. Кирил је савршио обред великог освећења цркве у част Теодоровске иконе Матере Божје Богородице у манастиру и началствовао Литургијом у новоосвећеној цркви. Изградња храма је отпочела 2008. године, трајала је 10 година и завршена у години обележавања 100-годишњице мучеништва преподобномученица Јелисавете и Варваре. Иза олтара храма налази се рударски шахт у којем су мученичком смрћу окончали Јелисавета, Варвара и алпајевски мученици.

У храму се налазио ковчег са моштима преподобномученице Јелисавете донет из манастира Марте и Марије у Москви.

Његовој Светости су саслуживали: Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије; Митрополит крутицки и коломенски Јувеналије; Митрополит кишињевски и све Молдавије Владимир; Митрополит астански и казахстански Александар; Митрополит ташкентски и узбекистански Викентије;Ммитрополит петроградски и ладошки Варсонуфије; Митрополит мински и заславски Павле и други архијереји, свештеници и ђакони.

Богослужењу је присуствовао представник председника Путина у Уралском федералном округу Н.Н. Цуканов, први заменик губернатора Свердловске области А.В. Орлов и друге високе државне личности. Међу верницима налазило се троје чланова царске породице Романов.

Свјатјеши Патријарх је произнео молитву за мир у Украјини, а на крају богослужења посебно је поздравио украјинског предстојатеља, митрополита Онуфрија, и пожелео помоћ Божју у превладавњу садашњих искушења, честитао му предстојећу јубиларну прославу 1030-годишњице крштења Кијевљана, с молитвом Господу Цркве да ће „сачувати своју православну веру и остати верни светом предању свете Православне Цркве“.

По завршетку богослужења одржана је литија с ковчегом с моштима велике кнегиње Јелисавете до рудника у којем су настрадале преподобномученице Јелисавета и Варвара с другима.

Извор: Патриархиа.ру (припремила Информативна служба СПЦ)