Свештеничко и монашко друштво пчелара Епархије шабачке

Свештеничко и монашко друштво пчелара Епархије шабачке
Свештеничко и монашко друштво пчелара Епархије шабачке
Свештеничко и монашко друштво пчелара Епархије шабачке
Свештеничко и монашко друштво пчелара Епархије шабачке

Са благословом Његовог Преосвештенства Епсикопа шабачког г. Лаврентија, Свештеничко и монашко друштво пчелара Епархије шабачке основано је 25. новембра 2002. године на оснивачкој скупштини у манастиру Радовашници. Одмах по формирању Друштво је постало члан Савеза пчелара Србије.

На основу Статута и одлуке Скупштине Друштва крајем 2012. г. Друштво је приступило Асоцијацији пчеларских удружења Мачванског и Колубарског. Друштво већ пуну деценију ради на унапређењу пчеларства на територији Епархије шабачке (посебно међу свештенством и монаштвом), на заштити интереса пчеларства, пчелара и Друштва пчелара; на представљању и заступању организованих пчелара; стручном усавршавању пчелара; популаризацији пчеларства и пропагирању коришћења меда и других пчелињих производа.

Крсна слава Друштва је празник светих Симеона и Ане који се прославља 16/3. фебруара. Ове године слава је прослављена у манастиру Каони, а домаћин славе је био парох први коцељевачки протојереј-ставрофор Милош Антонић.

Извршни одбор Друштва, са мандатом до краја 2014. године, чине: председник Драгиша Миловановић, протојереј-ставрофор из Бадовинаца; секретар Милош Антонић, протојереј-ставрофор из Коцељеве; благајник Драган Макевић, протонамесник из Криваје; чланови Мирослав Јаковљевић, протојереј-ставрофор из Прњавора и Рајко Чолић, протојереј-ставрофор из Владимираца.

Надзорни одбор чине: Владимир Тодоровић, протојереј-ставрофор из Варне; Верољуб Ђурђевић, протојереј-ставрофор из Варне и Бранислав Илић, протојереј-ставрофор из Јаловика.

Крајем 2012. године Друштво је прикупило чланарину за 2013. годину и учланило 22 члана, међу којима и младе свештенике - почетника у пчеларству. Манастири који имају пчеле нису у том броју, јер су ослобођени плаћања чланарине и бесплатно добијају ''Пчелар'' - часопис Савеза пчеларских организација Србије.

протојереј-ставрофор Милош Антонић, www.pcelarm.com

Извор: Епархија шабачка