Свештеничко сабрање Митрополије аустралијско-новозеландске

Свештеничко сабрање Митрополије аустралијско-новозеландске
Свештеничко сабрање Митрополије аустралијско-новозеландске
Свештеничко сабрање Митрополије аустралијско-новозеландске
Свештеничко сабрање Митрополије аустралијско-новозеландске

На празник Благовести, 6. и 7. априла 2016. године, у Бризбејну и на Златној Обали одржано је свештеничко сабрање Митрополије аустралијско-новозеландске. Годишња свештеничка сабрања прилика су да се целокупно свештенство Митрополије састане на једном месту са својим Епископом и браћом саслужитељима и да покаже најлепши израз црквене пуноће, саборности и благољепија. Тако је било и ове године. Нису ни остали градови занемарени о овом великом празнику, јер су пензионисани свештеници остали да опслужују месне парохије.

У среду поподне, 6. априла 2016. године, у цркви Светог Николаја Мириликијског Чудотворца у Бризбејну одржано је саборно великопосно празнично бденије (велико повечерје, јутрење, први час) и исповест свештенства Митрополије. Ове године старешина храма Светог Николаја протојереј-ставрофор др Јован Цветић је исповедао браћу свештенике. Свештенство и локални појци су на богослужењу читали и појали док је Преосвећени Владика г. Иринеј началствовао бденијем уз саслужење архимандрита Лазара (Царана) и протођакона Миодрага Томића.

Након бденија уследила је најпре надахнута и веома поучна беседа Преосвећеног Владике, која је била инспирисана иконописом који се у овоме предивном храму приводи крају. Владика је објашњавајући сцене страсне седмице које које чине сложену композицију изнад леве певнице, похвалио и предиван склад, готово фузију, архитектуре и иконописа у овој цркви, дело руку протођакона Миодрага Томића, изузетно надареног иконописца. Овај лепи склад архитектуре и иконописа на мистичан начин нам пружају могућност созерцања царства небеског и читавог домостроја нешег спасења у Христу.

После богослужења уследио је духовни разговор сабраног народа и свештенства уз послужење у црквеној сали. По традицији, најмлађи међу свештенослужитељима одржао је слово на тему по свом избору. Ове године тема је била значење воде у јеванђељској Христовој беседи са женом Самарјанком и уопште значењу воде у Св Писму. Слово је одржао ђакон др Небојша Тумара. Он је истакао различита значења воде у Старом Завету, али и значење Христових речи о извору воде живе.

Сутрадан у храму Успења Пресвете Богородице на Златој Обали свештеници су се поново сабрали на торжествено прослављање празника Благовести, празника који је „почетак нашег спасења" (како каже тропар). Након одслуженог трећег, шестог и деветог часа и изобразитељне, служено је вечерње и света архијерејска Литургија Светог Јована Златоустог, коју је служио Преосвећени Владика г. Иринеј уз саслужење више свештеника. Остали оци су појали и испуњавали цркву заједно са верним народом Златне Обале.

Затим је свештеничко сабрање настављено у црквеној сали, након празничне трпезе, најпре предавањем протојереја-ставрофора Саше Радоичића о богословском погледу на генетски модификоване организмиме (ГМО), а затим и разговором и саветовањем свештенства са својим Епископом.

Велики и Часни Пост је време када сваки човек настоји да се приближи Богу, а кроз то и самоме себи, да сагледа своје слабости, да ради на проправку својих недостатака и да другога човека, пред себе, сагледа и доживи као свога ближњег и брата. Али то је подвиг који није изолован и индивидуалан него се остварује саборно и црквено. Црквеност се нигде не изражава боље него кроз саборно молитвено славословље које следује богослужбеном поретку. Молитвена сабрања у великопосне дане су од кључног значаја на том путу. А њихова специфичност, посебност и садржајност су прави дар и највећа подршка сваком Хришћанину на путу спасења. И ово сабрање Епископа и свештенства са народом још једном је дало свима могућност да дођу и виде, осете и окусе како је благ наш Господ коме нека је слава у векове.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска