Вандалски чин над светињом Светог Василија Острошког код Гусиња

На Павловдан, 13. јула 20320. године, односно на Дан државности Црне Горе, извршен је вандалски чин над светињом Светог Василија Острошког код Гусиња.

Острашћени Албанци брусилицама су скинули и однели недавно постављену капију и ограду око црквишта Светог Василија Острошког у Мартиновићима код Гусиња, које се непрестано налази на удару вандала, а Центар безбедности ништа није предузео да се томе стане на крај.

То није први напад на ту светињу и надлежног пароха свештеника Бојана Радуновића, коме је чак прећено и смрћу. Свештеникк је отишао да пријави случај полицији, који је претходно, по пријави председника Црквене општине, окарактерисан као тешка крађа. -У питању је вандалски чин, упад на туђи посјед, скрнављење вјерског објекта, притисак на православни живаљ са намјером да се у сред наше Црне Горе, не смије отићи до цркве и Богу помолити. Свештеник Радуновић је, с обзиром да је јуче био нерадни дан, позван да дође данас у 10 часова у полицију, што је он и учинио. Речено му је да ће ,,видјети“ са мјештанима села да се они окупе и договоре да дозволе православнима да се неометано могу окупљати око своје светиње, што говори да у овом крају не владају закони државе Црне Горе, већ неки други закони, каж свештеник Бојан Радуновић.

Све ово свештеника подсећа на дешавања на Косову и Метохији, која су претходила ратним сукобима. -Велико је гоњење хришћана у овом крају. Довољно је да носите православно име и да вам у овом дијелу Црне Горе није дозвољено да живите с миром, каже јереј Бојан Радуновић;

-Православни живаљ овог краја се не осјећа сигурно да оде до цркве, а у прилог томе наводи и недавни случај када је једну старицу вријеђала група албанских младића. Трагично је што се и овај вандализам десио на Дан државности Црне Горе, каже свештеник Бојан Радуновић.

Црква Светог Василија Острошког у Мартиновићима је освештана 1938. године, а срушена 1941. године. Од ње су остале само зидине висине једног метра у читавој основи. Рушили су је они чији потомци сада не дозвољавају да се та православна светиња обнови.

Разговор с оцем Бојаном Радуновићем послушате овде.

Извор: Митрополија црногорско-приморска