Свештеник лошег здравља осуђен на присилни рад

Свештеник Хјуеон Су Лим (61), који је био  главни свештеник једне од највећих цркава у Канади, Презветеријанске цркве уМисисаги, у затвору је у Пјонгјангу од фебруара 2015. године. Свештеник који служи доживотну казну принудног рада у Северној Кореји због наводне субверзије, трпи здраствене проблеме, наводи се у извештају канадске делегације која га је посетила.

Свештеник Хјуеон Су Лим (61), који је био  главни свештеник једне од највећих цркава у Канади, Презветеријанске цркве у Мисисаги, осуђен је у Пјонгјангу у фебруару 2015. године, након нестанка на хуманитарном путу у ову земљу.

Делегат сеулске канцеларије Глобалних послова Канаде посетио је Лима прошле недеље и изјавио како његово здравље делује лоше, како се каже у изјави Лизе Пак, портпарола породице.

Диана Кадај, портпарол Глобалних послова Канаде, казала је: „Влада Канаде бави се правима господина Лима и његовим здрављем.  Ми смо у потпуности ангажовани у овом случају откад је почео, а службеници конзулата помажу г. Лиму и његовој породици. Породица Лим гаји наду да ће влада Канаде учинити све што је могуће како би се омогућио безбедан повратак притвореног свештеника,“  казала је Пак.

Оптужбе против Лима су се нагомилале, али Лим је рекао да су можда повезане са његовом отвореном критиком трију генерација вођа Северне Кореје.

Један број хришћана, који су у већини Американци корејанског порекла, ухапшени су у Северној Кореји. Неки од њих су успели да се врате кући након интервенције високих политичара у САД. Међутим, веома се мало зна о условима и прогону у Северној Кореји, а Отворена врата процењују да је најмање 70.000 хришћана у затвору због своје вере. „Хришћани се хапсе, муче, затварају и осуђују на смрт, јер се усуђују да верују да постоји неко већи од вође нације, Ким Џонг Уна,“ изјавила су „Отворена врата“.

Током протеклих 14 година Северна Кореја је надмашила све остале на светској листи земаља које надгледа организација Отворена врата као једна од нагорих земаља за живот хришћана.

Извор: NoticiaCristiana.com ( превод – Информативна служба СПЦ)