Свештеник Миодраг Тодоровић дао изјаву полицији

Протојереј Миодраг Тодоровић позван је на саслушање у ЦБ Никшић, поводом шетње коју су грађани окупљени на тргу Шака Петровића сами организовали, након сазнања да неће бити одржана литија. Изјаву је дао у присуству адвоката Саве Костића.

Тодоровић је казао да је због одлуке Епископског савета да се сва богослужења врше уз поштовање мера НКТ вечерња служба вршена испред Саборног храма а да су чтеци обављали и редарску дужност и водили рачуна да у порти цркве не буде више од 185 особа, док за Трг Шака Петровића не зна колико је било људи јер је реч о јавној површини.

Казао је и да је након завршене вечерње службе путем разгласа обавестио окупљене да неће бити литије јер Секретаријат за саобраћај није одговорио на захтјев Црквене општине да дозволи пролаз одређеним улицама куда иде литија, као и да је позвао народ да уз поштовање мера, ко жели, приступи у цркву целива иконе, запали свећу и помоли се.

„Тиме сам ја завршио своју обавезу тог дана и улазим у храм гдје се задржавам до неких пола сата. Послије тога излазим из храма и одлазим за својим послом“, казао је Тодоровић у полицији и додао да су његово обраћање забележили и новинари присутних медија тако да полиција може чути све што је синоћ казао у обраћању грађанима након завршене вечерње службе.

На питање полицијског службеника да ли је приликом изласка из храма ишао улицама где се уобичајено креће литија и да ли је том приликом приметио већу групу грађана да се креће тим улицама, казао је да није.

„Могу да кажем да литије није било, јер да би литија била неопходно је да учествују свештеници и да се иста организује и спроведе по црквеним канонима који подразумјевају молитву, пјевање одређених тропара и други низ активности прије свега од стране свештеника, монаха и монахиња, што јуче није ни било“, закључио је протојереј Миодраг Тодоровић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска