Свештеник се жали немачким властима због малтретирања хришћана у избегличким камповима

Хришћанске избеглице су изложене малтретирању у избегличким камповима у Немачкој, изјавио је игуман Данило (Ирбиц), настојатељ манастира Св. Георгија Победоносца у Готшендорфу, који је члан Одбора за интеграције Немачке савезне канцеларије.

„Хришћанске избеглице из Сирије, Еритреје и других земаља изложени су понижавању, прогањању и бруталном малтретирању од стране муслиманских суседа у камповима за избеглице. Ово се односи и на верску мањину Јазида. Има честих случајева где малтретирање доводе до повреда и смртоносних претњи,“ рекао је свештеник у писму савезном министру за специјалне послове и председнику Немачке савезне канцеларије Петеру Алтмајеру, а чија копија се налази на интернет страни оца Данила.

Бивши муслимани који су се обратили у хришћанство посебно су на удару. „Према исламској традицији, они би требали да буду кажњени, јер су одбацили ислам. Изложени су великом притиску и боје се за своје животе, јер као „одтпадници“ губе свако право на живот у очима радикалних муслимана,“ наводи се у писму.

Бојећи се за своје животе, пуно избеглица проведу ноћ ван кампа, на пример, у евангелистичкој лутерантској цркви Свете Тројице у берлинском кварту Штеглиц.

„Пуно хришћана придошлих са Блиског истока пате од тако великог малтретирања да желе да се врате кући, јер ситуација тамо изгледа мање опасна кад се упореди са условима у немачким избегличким прихватним центрима,“ навео је свештеник.

„Тражимо од Вас да упослите свој ауторитет и  осигурате примену немачког законодавства у немачким центрима за азиланте, и да прихватите понуде свештенства појединих хришћанских заједница у Немачкој да се обезбеди да хришћани буду смештени засебно од муслимана,“ стоји у писму.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе)