И свештенику Мирчети Шљиванчанину одређено задржавање

Протојереју Мирчети Шљиванчанину, секретару Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, решењем подгоричког Основног државног тужилаштва одређено је задржавање до 72 сата због, како се наводи, “постојања основане сумње да је извршио кривично дјело непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести из чл. 287 Кривичног закона Црне Горе”. Државни тужилац Јелена Протић, као и у случају свештеника Жељка Ћалића, разлог за задржавања види у могућности понављања кривичног дела.

Бранилац проте Шљиванчанина, Божо Милоњић, изјавио је новинарима да у овом случају нема услова да би отац Мирчета могао бити процесуиран, јер је он спровео све могуће мере НКТ које су биле до њега, и најавио подношење жалбе.

“Једини разлог задржавања је покушај да се спријече литије које је митрополит Амфилохије најавио за следећу недјељу”, закључио је адвокат Милоњић, додајући да је данас први пут у својој каријери доживео да га полиција спречава да изађе на улаз на који жели, као и да га раздвајају од брањеника.

Други бранилац Владимир Чађеновић, такође је изразио незадовољство овим чином и као бранилац, а и као верник.

Грађани су се окупили испред два излаза Основног суда где је полиција паркирала марице, али је отац Мирчета изведен на трећи.

Извор: Митрополија црногорско-приморска