Свештеномученик Владимир Прохорски прослављен у Клиновцу

 Свештеномученик Владимир Прохорски прослављен у Клиновцу
 Свештеномученик Владимир Прохорски прослављен у Клиновцу
 Свештеномученик Владимир Прохорски прослављен у Клиновцу
 Свештеномученик Владимир Прохорски прослављен у Клиновцу

Празници мученика огледају се не само у (годишњем) кретању дана него и размишљању оних који их савршавају. Наводим пример: Повео си се за мучеником? Поревновао си врлини његовој? По трагу његовом потрчао си за мудрољубљем? (Онда си) и кад није дан Мученика савршио празник Мученика. Одавање части Мученику је опонашање Мученика. И као што су они који чине лоше ствари и на празнике – без празника, тако и они који иду за врлином и кад нема празновања савршавају празник, јер празник знаменује чистота савести. Исто то објављујући и Павле је говорио: Тако да не празнујемо у квасцу староме, квасцу злоће и неваљалства, него у бесквасним хлебовима искрености и истине (1Кор 5,8). Постоје, дакле, бесквасни хлебови код Јудеја, а постоје и код нас, али је код њих бесквасни хлеб (умешен) од брашна, а код нас је то чистота живљења, живот ослобођен сваке злоће. (Свети Јован Златоуст) 

Међу многим мученицима који су пострадали за Христа, а којима Господ услишава молитве за сав род људски у овој долини плача, Епархија врањска је у недељу 20. по Духовдану, 25. (12.) октобра 2020. године, прославила Светог свештеномученика Владимира, игумана манастира Преподобног Прохора Пчињског.

Тим поводом, у селу Клиновцу, где је рођен овај Свети муж Христов, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије у цркви Светог Николаја Чудотворца. Епископу су саслуживали игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит мр Методије (Марковић), протојереј Дејан Ћитић, јереј Далибор Јовић и ђакон Мицко Мицковић. 

У току Литургије, епископ Пахомије је извршио чин благосиљања славских дарова и резања славског колача, које је за ту прилику припремио овогодишњи кум славе г. Живојин Трајковић са својом благочестивом породицом из Клиновца. 

На крају Литургије, Епископ је поучном беседом укрепио све присутне, говорећи о животу и раду Светог Владимира Прохорског, изразивши радост што су његови сродници укључени у суживот цркве и несебично доприносе очувању вере на том простору. Том приликом је за наредну годину благословио кумство славе г. Дамјану Поповићу из Бујановца.

По завршетку Литургије организована је славска трпеза љубави за све присутне, коју су за ову прилику припремили овогодишњи кум славе са члановима Црквеног одбора села Клиновац и братство храма са старешином протонамесником Синишом Бошковићем.

Извор: Епархија врањска