Свесрпски протестни скуп у Бечу

Свесрпски протестни скуп у Бечу

У Бечу је у току терористичких напада Албанаца на све српско на Косову и Метохији, на већини тргова одржан је молитвени помен жртвама најновијег етничког чишћења Срба на Косову и Метохији и изражен протест због страдања невиних. Желећи да се истакне неопходна жеља за слогом, овај скуп су заједнички организовали Српска Православна Црквена општина у Бечу и амбасада Србије и Црне Горе.

На главном бечком тргу су прочитане поруке мира, слоге и љубави, поруке против геноцида и уништавања верских и културних добара које су упутили Његова Светост Патријарх српски Г. Павле и Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије. Ове поруке су прочитали: протојереј-ставрофор Драго В. Говедарица, јереј Драго Вујић (на немачком језику), Мирољуб Глигорић и Нада Међедовић (на енглеском језику).

У писму упућеном овом скупу Патријарх српски Г. Павле позвао је цео српски народ да у овим претешким временима удвостручи пост и молитву за спасење и избављење, за мир међу нама и у васцелом свету, да буду сведоци истине и настоје да истина о страдању Срба на Косову и Метохији дође до сваког човека. "Господе, помози свима, па и нама и непријатељима нашим, а свима су нам потребни мир, слобода и правда, како нама, тако и свим људима и народима" истиче се у поруци српског Патријарха.
Епископ Артемије је поручио:"Ми чујемо ваш глас, осећамо вашу подршку, Бог чује ваше молитве за све пострадале, убијене, нестале."

У свом писму Престолонаследник Александар је нагласио: "Будимо јединствени, мудри и упорни у својим напорима да помогнемо нашој напаћеној браћи на Косову и Метохији!".

Саосећајући са српском патњм, свој глас против насиља и терора дигао је и познати аустријски кантаутор Ханс Тешинк певајући своју антиратну песму "Чиме ће се деца играти".

На крају овог окупљања које је протекло у најбољем реду, Петар Милатовић Острошки прочитао је заједнички апел са овог скупа Уједињеним нацијама, КФОР-у, Европској унији и Влади Аустрије да се помогне српском народу на Косову и Метохији, укине безакоње и уведу правда, ред и мир.

Касније је у цркви Светог Саве, јереј Александар Раковић, служио помен пострадалим невиним жртвама на Косову и Метохији.

На крају су све оне који су присуствовали недељном окупљању поздравили протојереј Крстан Кнежевић и амбасадор Михајло Ковач. Сви су изразили велико задовољство сарадњом Цркве и Државе која мора увек да постоји на добробит народа.