Свесвети Патријарх Московски и целе Русије Алексиј II - Светост твоју да помене Господ Бог у Царству Своме

У 8 часова у уторак 9. децембра почела је Заупокојена Литургија којом је началствовао, уз саслуживање Архијерејског сабора Руске цркве и других Помесних Православних Цркава, Мјестобљуститељ Патријарашког Престола Митрополит Смоленски и Каљининградски Г. Кирило.

Проповед је изговорио протојереј Димитриј Смирнов, који је, између осталог рекао: ''Благодарећи молитвама Свесветог Патријарха, и његовом мудром руковођењу, његовој прозорљивости, успио је да проведе црквену лађу кроз све велике буре, и по томе видимо да је благодат Божија и сама Света Тројица била са нашим Патријархом''.

Надгробно слово пред почетак опела изговорио је Патријарашки Мјестобљуститељ, Митрополит Каљининградски и Смоленски Г. Кирило.

После Литургије, у Катедралном саборном храму Христа Спаситеља извршено је отпјеваније Свесветог патријарха Московског и цијеле Русије Алексија II . После церемоније опраштања са петнаестим патријархом Руске Православне Цркве, сандук са телом Патријарха на рукама архијереја изнесен је из храма.

На заупокојеном богослужењу су учествовали предстојатељи Помјесних Православних Цркава, Патријарси - Константинопољски Вартоломеј, Грузијски Илија, Румунски Данило, Архиепископ Атински Јероним, Архиепископ Албански Анастасије, Митрополит Чешких и Словачких земаља Христофор.

На опелу Свесветог Патријаха такође су се молили представници помесних Православних цркава - Из Александријске Цркве - митрополит Аксумски Петар, из Антиохијске Цркве - епископ Филипонски Нифон, из Јерусалимске Цркве - Митрополит Капитолиадски Исихије, из Српске Православне цркве председавајући Синодом Митрополит црногорски и приморски Амфилохије, Епископ зворничко -тузлански Василије и Епископ бачки Иринеј, из Бугарске Цркве - митрополит Видински Доментијан, из Кипарске Цркве - епископ Пафоски Георгије, из Пољске Цркве - архиепископ Лодзински и Познански Симон, из Православне Америчке Цркве - архиепископ Отавски и Канадски Серфим.

На опелу Свесветог Патријарха учествовало је више од 170 архијереја из Православног света. Сагласно Патријарховој вољи, опело је извршено по јерејском чину. У опелу су учествовали сви архијереји Руске Православне Цркве.

Опелу су присуствовали предстваници католичке цркве на челу са председником Папског савета за хришћанско јединство кардиналом Валтером Каспером, представници Јерменске Цркве на челу са Врховним Патријархом и Католикосом свих Јермена Гарегином II, из Енглеске цркве митрополит Лондонски Ришард Чарт, представници протестантске, представник јеванђелистичке цркве у Немачкој епископ Мартин Шиндехјут као и представници исламске религије, будистичке религије и предстaвници свих других религија и конфесија.

Опелу су присуствовали су председник Руске Федерације са супругом Димитриј Медведев, премијер Владимир Путин, председник Белорусије А. Г. Лукашенко, председник Молдавије В. Н. Вороњин, председник Србије Борис Тадић, председник Јерменије А. Саргсјан, као и велики број министара и званичних лица других земаља.

За време Литургије и опела певали су хорови Тројице Сергијеве Лавре, Сретењског и Новолутвинског манастира.

После заупокојене литургије и опела, ковчег са телом Свесветог патријарха у Крсном ходу обнешен је, сагласно патријарховој пређашњој жељи, око Храма Христа Спаситеља.

Потом је ковчег са телом Свесветог Патријарха Алексија превезен у Богојављенски катедрални храм у Елохову (тај храм је до 1996. године када је обновљен Храм Христа Спаситеља био глани храм у целој Русији), сагласно патријарховој жељи, где је у Благовјештенском делу обављено полагање тела Свесветог патријарха у гроб.

Хиљаде верних људи пратило је ковчег са телом Патријарха од Храма Христа Спаситеља до Богојављенског храма. Када је ковчег пренешен у Богојављенски храм, последњу заупокојену литију предводио је Мјестобљуститељ Патријарашког престола митрополит Смољенски и Каљинградски.

На последњој заупокојеној молитви над ковчегом молили су се Руски првојерарси као и представници других Помесних Цркава.

По завршетку литије, ковчег са телом Свесветог Патријарха положен је, сагласно његовој вољи, у део Богојављенског храма.

Над гробом је постављено привремени дрвени Крст, на којем је златним словима исписано: ''Свесвети Патријарх Московски и целе Русије Алексије II. Светост твоју да помене Господ Бог у Царству Своме".

Битно је напоменути, како је објавио ИНТЕРФАКС, да се за два дана колико је био изложен ковчег са Свесветим Патријархом за опраштање, да се од Патријарха опростило више осамсто хиљада верника. Од храма Христа Спаситеља ка Богојављенском сабору ковчег са телом Патријарха пратило је око 50 000 људи, а када је тело Свесветог Патријарха положено у гроб, више од 10 000 људи чекало испред цркве, да би се поклонили новопредстављеном Патријарху Алексију.