Света Архијерејска Литургија служена у поноћ на Васкрс у Храму Светог Саве на Врачару

На највећи хришћански празник у свим храмовима Српске Православне Цркве у земљи и расејању било је молитвено и радосно. У највећем храмунаше Свете Цркве Света Литургија служена је у поноћ, а верни су прилазили Чаши како би причешћујући се Живим Богом осетили сву силу Васкрсења Христовог.

У Храму Светог Саве на Врачару у поноћ, Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, са благословом и у име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење петнаест свештеника и ђакона.

Пошто је плаштеница стављена на Часну Трпезу, уследио је трократни опход око Храма, док су сва звона звонила указујући на величанственост и важност Христовог Васкрсења за нашу веру у сопствено Васкрсење у Царству Небеском. Литију је водио Митрополит Амфилохије, заједно са свештеницима, док су ђакони кадили. Мноштво верника је појало Христос воскресе из мртвих...

После тропара, Митрополит је крстом три пута благосиљао портал, отворио је Храм и заједно са свештеницима ушао кроз широм отворена врата. Народ је радосно појао тропар Васкрсења и попунио доказ вере Срба у Бога - Храм Светог Саве.

После отпојаног канона и ирмоса, кондака, икоса који прослављају Христову победу над смрћу и узносења молитве Васкрсломе као залог за наш вечни живот, Високопреосвећени Митрополит, заједно са свештеницима, изнео је Крст, Јеванђеље и икону које су верници целивали уз васкрсни радосни поздрав: ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ЗАИСТА ВАСКРСЕ!

На почетку Свете Литургије радосно су појани тропари и антифони. Народ који се окупио око свог Епископа узносио је молитве Васкрслом и Живом Богу уз наду на Васкрсење своје и својих ближњих. На Литургији се сабрани верни народ причестио Телом и Крвљу Господа Исуса Христа. Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Павла прочитао је старешина храма Светог Саве протојереј др Лука Новаковић.

Светој Литургији присуствовали су представници Владе Републике Србије, министар вера др Богољуб Шијаковић, државни секретар Драган Чуровић, представници Римокатоличке цркве као и бројни представници културног и јавног живота српске престонице.

После отпуста и благослова верници су дуго у колонама напуштали Врачар и радосно хитали ка својим кућама - својим малим црквама - да са својим укућанима поделе весеље и величанственост Празника над Празницима.