Света Архијерејска Литургија и Српски фестивал у Чикагу

У оквиру 20. годишњег Српског фестивала при Саборном Храму Светог Васкрсења у Чикагу, Његово Преосвештенство епископ средњезападно-амерички и новограчанички г. г. Лонгин началствовао је светом Архијерејском литургијом у недељу, 7. августа 2011. године, уз саслужење уваженог госта, Његовог Преосвештенства епископа кливлендског г. г. Петра (Руска Загранична црква).

У литургијском сабрању узели су учешћа и следећи свештенослужитељи: Протојереј-ставрофор Василије Соколовић,  Протојереј-ставрофор Лазар Костур, Јереј Дарко Спасојевић-старешина Саборног храма, Јереј Радован Јаковљевић, Јереј Василије Вранић, Јереј Драган Мићановић, као и ђакони: Вадим Ган, др Дамјан С. Божић, Теодор Соколовић и Николај Костур. Светој литургији пруствовао је и пензионисани парох Саборног храма Протојереј-ставрофор Драгољуб Павићевић.  
Овогодишњи Српски фестивал, традиционални фестивал српске културе, музике и националне кухиње који је установљен 1991. године и који се одвија у организацији парохијана-волонтера ове највеће српске Црквене заједнице у Америци, посетило је више од 50.000 људи из Чикага и околине.   

У току Литургијског сабрања на последњем дану фестивала, Преосвећени владика Лонгин благоизволео је да награди старешину Саборног храма, Јереја Дарка Спасојевића, у чин протонамесника, док је ђакона др Дамјана Божића наградио правом ношења црвеног појаса.  Одавајући ова Архијерејска признања двојици свештенослужитеља за њихов дугогодишњи пастирски рад при Саборном храму, владика Лонгин је између осталог рекао: "…нека ово скромно одликовање буде вама на подстрек да још више радите на добробит наше свете и мученичке Српске православне цркве.”

Након свете службе, преосвећена господа архијереји обишли су фестивал и заједно са својим народом уживали у трпези љубави и звуцима Српске традиционалне музике.   

Извор: www.serboth.org