Света Архијерејска Литургија у Ђурђевим Ступовима

Света Архијерејска Литургија у Ђурђевим Ступовима
Света Архијерејска Литургија у Ђурђевим Ступовима
Света Архијерејска Литургија у Ђурђевим Ступовима
Света Архијерејска Литургија у Ђурђевим Ступовима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у недјељу, 21. августа Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Саслуживало је неколико свештеномонаха Манастира и свештенослужитеља архијерејског намјесништва беранског, са којима и отац Иван Радовић, свештеник у Канади. Вјерницима, који су на прву Недјељу Госпођинског поста, били сабрани у Светом богослужењу, обратио се Преосвећени владика Јоаникије, говорећи о празнику Преображења Христовог, који је, према ријечима Његовог Преосвештенства, празник свјетлости и славе Божије, празник наше вјере кроз чију преображењску свјетлост упознајемо свјетлост будућег вијека и свјетлост царства Небеског.

“Та свјетлост, која је засијала из Христовог лица, није страна човјековом срцу, него је она нешто најближе и најинтимније и испуњава срце човјечије највећом радошћу тако да су на пустој планини, гдје су Свети апостоли дошли да проведу ноћ на молитви са Господом, завапили из свега срца Господу “добро нам је овдје бити“. То је засијала Божија, вјечна, нестворена, али стваралачка свјетлост Божанска. За нас је важно да напоменемо да је та преображењска свјетлост засијала из Христовог лица, из Христовог тијела Светим апостолима и Светим ученицима Његовим, а пошто је Господ дошао да оно што је Његово преда нама и то учини нашим достојањем, нашим насљеђем, а то значи да је и свјетлост коју је Господ донио на земљу, постала наша, јер је засијала из Његовог тијела, јер се Он се ради нас и ради нашег спасења оваплотио, постао човјек, примио људску природу, да нас узведе и сједини са Богом“, рекао је у својој бесједи Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

“У ове дане Светог Госпођинског поста имамо овај свијетли празник славе Божије, празник свјетлости, наше вјере кроз чију преображењску свјетлост, на неки начин, већ упознајемо свјетлост будућег вијека и свјетлост Царства Небеског, свјетлост оних који ће саваскрснути са Господом, ући у Његово вјечно Царство и постати заједничари Његови. Ми смо заједничари већ овдје и сада, по мјери нашег очишћења, наше вјере и љубави али, то заједништво са Господом овдје није у потпуности и још увијек није савршено, али је важно да идемо тим путем и да се стално изнова укрепљујемо нашом светом вјером, да се молимо Богу. Зато не треба пропуштати недјељне и празничне службе, јер оне обнављају наше заједништво у Христу, али, обнављају и наше биће, нашу вјеру, и укрепљују наше душе, причешћујући се Светим тајнама Христовим. Хранећи се небеским хљебом добијамо нову снагу, нови живот, ново надахнуће и прегнуће да идемо путем Христовим, носећи свој крст и свједочећи свету вјеру смирено и побожно, трудећи се колико је могуће, трпећи слабости своје и ближњих својих, праштајући једни другима и кајући се за своје гријехе. Све нам то, драга браћо и сестре, треба за наше спасење“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Та свјетлост, према ријечима владике Јоаникија, испуњава радошћу, а прије свега, вјером наша срца, освећује наш ум, просвећује наше мисли и укрепљује наше руке на творење добрих дјела, како бисмо у овом животу учинили што више добра за своје и спасење својих ближњих.

“Да будемо способни да носимо крст Христов, да идемо за Њим у све дане живота нашег и да се не збуњујемо пред искушењима, препрекама и тешкоћама у овом времену и у свим временима, јер тако ће бити докле траје времена. То је најсигурнији, прави, истински пут, а сви други путеви, не само што крију опасност, него су, на жалост, и лажни, па се зато каже у Светом Јеванђељу да је Господ пут.“

Извор: Епархија будимљанско-никшићка