Света архијерејска Литургија у Фридрихсхафену

Света архијерејска Литургија у Фридрихсхафену

У недељу, 9. децембра, Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски г. Константин служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих Српских Новомученика у Фридрихсхафену.

Преосвећеном Владици саслуживали су протојереј Братислав Божовић, архијерејски намесник за Јужну Немачку и парох штутгартски, протојереј Маринко Рајак, парох у Минхену, као и надлежни парох, протонамесник Слободан Тијанић. На богослужењу се причестило деведесет верника, а њих 127 примило је нафору.

Црквена општина у Фридрихсхафену је основана 1993. године. Располаже својим храмом и црквеним центром освећеним 1997. године. На територији Црквене општине живи око 4.000 припадника Српске Православне Цркве. Филијална богослужбена места налазе се у Констанцу и Мемингену. Посебно занимљива је историја богослужбеног места у Констанцу на Боденском језеру: оно спада у најстарије храмове у којима се одржавају богослужења Српске Цркве. Ова стара „Шкотска капела“, названа тако по ирским бенедиктинским монасима, сазидана је још 1142. године.

Извор: Епархија средњоевропска