Света Архијерејска Литургија у Храму Богородице Љевишке у Призрену

У храму Богородице Љевишке у центру Призрена, данас је први пут после Мартовског погрома служна Света Архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Атанасије уз саслужење Викарног Епископа Теодосија и неколико свештенослужитеља из Епархије Рашко-призренске и Захумско-херцеговачке. На Светој Литургији су евхаристијски учествовале монахиње манастира Жиче заједно са својом игуманијом мати Јеленом, монахиње из Пећке Патријаршије и Кончула као и верни народ призренског краја.

Пред око стотинак верника, администратор Епархије Рашко-призрехске и Косовско-Метохијске Епископ Атанасије и Викарни Епископ Теодосије извршили најпре су мало освећење храма. "У храму Мајке Божје, вековноме, страдалноме и обнављаноме прослављамо овај њен празник, овде, у овако израњаваном храму. Није му први пут, дај Боже да последњи буде овако рањаван, али лепота овога храма спољна, а још више унутрашња везује небо за земљу" , казао је у беседи Владика Атанасије.

Храм Богородице Љевишке спаљен је 17. марта 2004, а њена обнова још увек није завршена, јер предстоји рад на чишћењу и конзервацији оштећених фресака. Владика Теодосије је истакао значај обнове овог храма и других храмова на Косову и Метохији у контексту обнове духовног и црквеног живота. "Трудимо се да обнављамо храмове и то је наша обавеза, наши свети краљеви су их подигли а нама су дали у завештање да их чувамо. Не можемо их сачувати ако не будемо долазили, ако не будемо присутни, ако нас не буде, ово неће бити живи храмови. Биће то споменици и музеји. Не дао Бог да то буде, јер нама нису потребни музеји и споменици, нама су потребни живи храмови, места молитве где ћемо служити Свету Литургију и причешћивати се Светим тајнама и спашавати наше душе". Владика Теодосије је истакао да само заједно и у међусобном праштању можемо да служимо Господу јер ако не буде међусобне љубави онда Господ у нама неће видети своје слуге и неће нам дати Царство небеско.

За вернике, свештенство и монаштво у припрати цркве Богородице Љевишке приређено је послужење где је Владика Атанасије најавио да ће из Херцеговине ускоро стићи помоћ за Србе у Метохији и Штрпцу, коју је са својим верним народом прикупио Епископ Григорије.

Након Литургије у Љевишкој Епископи, свештенство и монаштво су посетили саборни храм Св. Ђорђа у Призрену, а потом и манастир Свете Архангеле.

Извор: Епархија рашко-призренска