Света архијерејска Литургија у манастиру Лазарици

На Видовдан, 28. јун 2015., Његово Преосвештенство Епископ далматински Фотије, уз саслужење свештенства Епархије далматинске служио је Свету Архијерејску литургију у манастиру Лазарици.

Велики број верника из Косова, али и других крајева Епархије далматинске окупио се да заједно прослави велики празник који је и храмовна слава овог манастира, а међу њима и Боса Продановић, отправник послова амбасаде Републике Србије у Хрватској. Након Свете Литургије одржана је славска Литија, а потом је у манастирској трпезарији приређена трпеза љубави. Приређен је и богат културно – уметнички програм на коме су наступили изворна група Голубић, српско културно друштво Просвјета Сплит и дечији хор Покрова Пресвете Богородице. Епископ Фотије честитао је свим присутнима овај празник и истакао духовну вредност историјског догађаја којег се данас присећамо. Предање каже да се уочи Косовске битке кнезу Лазару приказао анђео Господњи и упитао га за које царство хоће да се определи, земаљско или небеско. Свети цар Лазар одабрао је царство небеско и на тај начин определио цео српски народ да поучен његовим примером и жртвом увек поносно следи пут православне вере који води у једино вечно цаство Господње, рекао је Епископ Фотије.

Празник посвећен Светом мученику Лазару, српском кнезу, за наш народ одувек је имао посебан значај, о чему сведоче разне песме које су о њему испеване, народна предања, али пре свега сабрања верника који се на данашњи дан налазе у заједничкој молитви по читавом свету. За време свога живота кнез Лазар био је велики ктитор и добротвор Цркве, обновио је многе манастире попут Хиландара и Горњака, а саградио Лазарицу и Раваницу. За ослобођење српског народа од турских окупатора борио се у неколико наврата, а на Видовдан 1389. године у Косову Пољу повео је српску војску против турског султана Мурата И у битку у којој је и сам изгубио живот. Сахрањен је у својој задужбини, Раваници код Ћуприје, а затим су његове мошти пренете у сремску Раваницу, одакле су за време Другог светског рата премештене у Саборну цркву у Београду, где и данас почивају.

Извор: Епархија далматинска