Света Архијерејска Литургија у манастиру Свете Тројице, Тавна

Владика зворничко-тузлански Господин Василије служио је данас, на празник Силаска Светог Духа на Апостоле, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Тавна. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереји-ставрофори Цвико Мојић и Недељко Пајић и протођакони Жарко Мијатовић и Славољуб Милошевић.

„Господе помози нам да на Извору Твоје живе воде нахранимо и душу и тијело своје. Господ и Спаситељ Исус Христос наш одлазећи са овога свијета у Небеско Царство обећао је својим апостолима, а преко њих и свим својим сљедбеницима, да нас неће оставити саме него да ће послати Духа Светога, Духа Истине, Духа Правде, Духа Љубави, Духа Усмјеритеља правоме животу, да ће послати Трећу Личност Свете Тројице, Духа Светога, да нас штити и усмјерава на праве стазе живота. Ево данас прослављамо успомену на тај дан када је Дух Свети сишао на апостоле који су били окупљени на молитви заједно са Пресветом Богородицом. Тада изађоше свети апостоли и као прости људи почеше на разним језицима да проповиједају истину о Христу Господу, да је он Спаситељ наш и свеколико добро наше. Људи се зачудише, откуда да ови прости људи говоре језицима свих народа сабраних на том мјесту. Зато наша Црква каже да је Света Педесетница рођендан наше Цркве јер на данашњи дан апостоли почеше да проповиједају вјечну истину да је Христос Господ тврђава и утврђење наше, стуб и истина наша, да је Христос Онај који нас зове ријечима: Сви ви који сте жедни дођите к Мени и ја ћу вас напојити водом од које се никада не жедни", истакао је Владика Василије и додао:"Браћо и сестре, оно што се мисли да се од људи може сакрити, од Бога се не може сакрити. Поведимо добро рачуна о свом овоземаљском понашању. Поведимо рачуна да овај живот проведемо часно и честито, у духу начела јеванђеоске истине. Можете се сваки дан причешћивати али ако немате снагу вјере, наде и љубави, оне љубави која много трпи, све подноси и свему се нада, нећете ући у Царство Небеско. Зато се уједињујмо у вјери праотаца наших како би се боље видило какви смо и да ли смо уистину хришћанске изграђене личности или смо бесловесна бића. Знајте, да српство по себи није ништа али када кажемо за некога да је светосавац то значи да је добар православац и честити Србин. Одбацимо старога човјека и обуцимо се у рухо Христове истине. Једино што је остало хомогено у нашем роду јесте Српска Православна Црква и њу данас нападају са свих страна. Ми смо уједињени преко Христа Господа и Светога Саве а под покровитељством нашег најсветијег Патријарха. Чувајмо се лажних пророка и свега онога страног православљу, страног вјери наших праотаца. Овој светој обитељи честитам крсну славу са жељом да своја монашка срца отвори широко и не буде духовни себичњак него да прима оне који желе да дођу у ову свету обитељ".  

Након Литургије и свечане литије услиједило је ломљење славскога колача чиме је обиљежена манастирска слава. Кум славе ове године био је Зоран Стајић из Бијељине а за сљедећу годину изабрана је Милка Благојевић из Бијељине.

Извор: Епархија зворничко-тузланска