Света архијерејска Литургија у Тешњу

Света архијерејска Литургија у Тешњу
Света архијерејска Литургија у Тешњу
Света архијерејска Литургија у Тешњу
Света архијерејска Литургија у Тешњу

Владика зворничко-тузлански г. Василије служио је на празник преподобног Максима Исповједника свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Тешњу. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј-ставрофор Ратко Врачевић, јереј Михаил Гавриловић и протођакон Славољуб Милошевић. У Тешњу се традиционално у недјељу по Савиндану, а у част светога Саве, најмлађима додјељују пакетићи док они рецитацијама и пјесмама величају име првог српског архиепископа.

„Окупили смо се данас око Тијела и Крви Господње у овом древном храму и древној немањићкој парохији. Окупљени смо да прославимо првог Просветитеља српског и Архиепископа, Светога Саву. Милошћу коју му је Бог подарио осветио је српски народ и привео у јединство једне свете, саборне и апостолске Цркве. Нема човјека који ће оспорити миротворство, просвјетитељство, чудотворство и јеванђелску ријеч Светоме Сави. Он нам је дао путоказ којим путем и на који начин да дођемо у наручије Господа Свеблагог. Данас се многи диве дивним списима и законима које је Свети Сава донио. Диве се ријечима препуним љубави којима су исписани ти списи“, истакао је Владика Василије и додао:

“У овој парохији је некада било мноштво нашега народа, а данас је остало мало стадо Христово. Можда ће нас и нестати овдје, али ће овај дивни храм свједочити да је овдје живио богобојажљиви, храбри народ који је ширио љубав међу народима без обзира на различитости које нас понекада дијеле. Браћо и сестре, који сте некада припадали овој парохији и који јој сада припадате, нека ваш завјет буде да бар два пута годишње овдје буде духовно окупљање на данашњи дан и на дан Покрова Пресвете Богородице. Мене вежу дивне успомене за овај крај, јер су моји сродници и моја покојна баба Госпава из овога краја. Срцем и душом везан сам за моје славне претке од којих сам се као мало дијете учио истини вјере наше. Са њима сам као мали шаптао молитве пред иконама. Они су ме утврдили у вјери, упутили на пут којим идем и дали ми постојање у вјери, наде у помоћ Божију и да се трудим да будем сијач љубави Божије.“

Извор: Епархија зворничко-тузланска