Света Архијерејска Литургија у Васиљевићима

Света Архијерејска Литургија у Васиљевићима
Света Архијерејска Литургија у Васиљевићима
Света Архијерејска Литургија у Васиљевићима
Света Архијерејска Литургија у Васиљевићима

На празник Светих Адријана и Наталије, 8. септембра 2013, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у Васиљевићима у Жупи никшићкој.

Салуживали су свештеници архијерејског намјесништва никшићког, протојереј Василије Брборић, жупски парох, јереј Слободан Јокић, архијересјки намјесник и ђакон др Никола Маројевић. Појале су монахиње из манастира Светог Апостола Луке из Жупе.

Црква, којој су сачувани темељи и дио архитектуре, по предању је посвећена Светим Јоакиму и Ани, а саграђена је највјероватније крајем 12. вијека. Видљиви остаци свједоче да постоји композициона сличност са манастиром Морачом, а памћење опет каже да је по узору на њу зидана Морача. Чињеница је, међутим, да тек предстоји археолошко истраживање које ће утврдити непобитне историјске околности везане за ово црквиште.

На Литургији је бесједио Његово Преосвештенство, истичући значај који ова светиња има и имала је кроз вјекове за жупско племе.

Након Литургије извршен је мали помен свештенослужитеља овог храма, Шундића: архимандрита Аксентија, свештеникâ Благоте, Илије, Михајла, Мијата, Петра, Илије, Шћепана и Милована.

На Светој служби Божијој су крштени Бранка, Наталија и Милодарка.

Послије службе уприличена је трпеза љубави за све присутне. Такође је искоришћено ово сабрање да се формира Одбор за обнову древне светиње у сљедећем саставу: Малиша Шундић, предсједник; Грујица Шундић, потпредсједник; Слободан Шундић, благајник; протојереј Василије Брборић, секретар; чланови – Мијат Шундић, Војислав Шундић и Аксентије Шундић. Први радни састанак Одбора заказан је за празник Светих Јоакима и Ане у Жупи никшићкој.

Извор: Епархија будиљманско-никшићка