Света архијерејска Литургија у Загребу

Света архијерејска Литургија у Загребу
Света архијерејска Литургија у Загребу
Света архијерејска Литургија у Загребу
Света архијерејска Литургија у Загребу

У недељу 25. по Духовима, 30. новембра 2014. године, Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије началствовао је литургијским сабрањем у Саборном Светопреображенском храму у Загребу.

На торжественој Литургији, Митрополиту Порфирију је саслуживало шест свештеника и четворица ђакона, а појао је хор Саборног храма. И ове недеље вјерни народ загребачке парохије испунио је православну цркву на Прерадовићевом тргу у Загребу. Сабрању се бесједом обратио Митрополит Порфирије тумачећи увијек актуелну, снажну и увјерљиву Христову причу о милостивном Самарјанину и поучавајучи о значају поста и периода припреме за од вијека скривену тајну коју је Бог чувао ради нас и ради нашега спасења, за тајну рођења Сина Божијег у тијелу.

-Током поста треба да се трудимо да уклонимо све што је зло, све што је лоше, све што нас чини несрећнима и што нас удаљује од Бога како бисмо дошли до циља поста, а то је љубав. Та љубав о којој Христос говори увијек је крстолика. Наша љубав према другом човјеку провјерава се и потврђује љубављу према Богу, а љубав према Богу потврђује се и доказује љубављу према другом човјеку. Није могуће вољети једнога, а не вољети другога. Зато прича коју смо данас чули у јеванђељу открива нам ко је наш ближњи. Управо данас, драга браћо и сестре овдје окупљени, на почетку поста, ми хришћани имамо прихватити  ову поруку јеванђеља, ријеч Христову, да нам је љубав судбина, да љубав нема замјену. И то љубав према свима зато што волимо Господа. То је у исто вријеме тешко, али и ослобађајуће, нагласио је Митрополит Порфирије.

Архипастирску и очинску поруку говорећи о пракси и значају поста, покајању и исповијести Митрополит Порфирије проширио је у простору Музеја Српске Православне Цркве гдје се вјерни народ сабрао након Литургије.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска