Света Литургија на Православном богословском факултету

У недељу двадесету по Педесетници, наша Света Православна Црква слави спомен на Свете Оце Седмог Васељенског сабора. У капели Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету, литургијским сабрањем је началствовао високопреподобни архимандрит Пантелејмон Манусакис, професор философије на Академији Часног Крста у Бостону (САД). Својим присуством на Литургији и појањем на јутарњем богослужењу данашњи празник је увеличао и велики архиђакон Велике Цркве у Цариграду, Максим Вгенопулос.  

После свете Литургије, архимандрит Пантелејмон је одржао проповед у којој је најпре говорио о значају данашњег празника који смо литургијски прославили на сȃмом завршетку Међународног симпосиона посвећеном Максиму Исповеднику. Том приликом је подсетио присутне да су се Оци Седмог Васељенског Сабора борили за очување праве вере о поштовању светих икона. Свете иконе, истакао је он, имају значајну улогу у освећењу човека. Оне нису само, како се обично говори „прозори ка небесима“, него су пре „прозори кроз које Есхатон улази у садашњост“. У том смислу, како је поменуо уважени гост, иконе нису само предмети наше перцепције, него су заправо оне субјекти, а ми смо објекти у односу на свете иконе кроз које се освећујемо. Архимандрит Пантелејмон је у наставку укратко протумачио прочитано јеванђелско зачало које описује чудесан догађај васкрсења сина Наинске удовице. Васкрсавши овог младића, Христос се показао као истински владар живота и истински победитељ оног последњег непријатеља – смрти, са којом ће се суочити сваки човек, без обзира на свој материјални статус, образовање које поседује или друго слично томе. Исто тако, по речима оца Пантелејмона, Христос ће се и нама обратити речима: „Момче или девојко, теби говорим, устани!“ и тиме одговорити на дилему нашег онтолошког проблема.

На самом крају, архимандрит се свима захвалио што су узели учешћа у литургијском сабрању и поручио да се са великом духовном радошћу враћа у Бостон, како због нашег заједничког литургијског прослављања данашњег празника, тако и због присуства и узимања учешћа на, сада већ завршеном, Симпосиону о Светом Маскиму Исповеднику.

Извор: Православни богословски фалултет Универзитета у Београду