Света Литургија на Преображење Господње у Никшићу

Света Литургија на Преображење Господње у Никшићу
Света Литургија на Преображење Господње у Никшићу
Света Литургија на Преображење Господње у Никшићу
Света Литургија на Преображење Господње у Никшићу

Један од највећих хришћанских празника, Преображење Господа нашега Исуса Христа на Гори Тавор, молитвено је прослављен у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Светом Литургијом началствовао је протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки коме су саслуживали: протојереј-ставрофор Марко Ђурковић, пензионисани свештеник при никшићком Саборном храму, протојереј Миодраг Тодоровић, као и ђакони др Никола Маројевић и Константин Дојић.

У светој служби Божјој, коју је појањем пратила пјевница храма и хор Преподобне мати Ангелине, молитвено је учествовао бројни вјерни народ коме се, након што је прочитано Јеванђеље, ријечима пастирске бесједе обратио о. Слободан Јокић.

Он је казао да нам ријечи апостола Петра: „Господе добро нам је овдје бити“, које данас одјекују васељеном, саопштавају велику истину, опомињу и позивају да нам је са Господом увијек добро бити, јер кад смо са Њим онда је то пуноћа нашег живота, пуноћа смисла цијелог постојања.

„Данас се велика радост излива на све нас, драга браћо и сестре, радост свјетлости таворске. Свјетлост таворска данас обасјава сваку душу и ум, обасјава небо и земљу и говори нам, опет, ову велику истину да је добро овдје са Господом бити. И ова Црква Божја данас је Таворска Гора, и овдје нам је добро бити, јер смо једно са Господом, једно смо једни са другима, једно смо са живима и упокојенима зато што смо у Господу и са Господом. То је највећа, најљепша и најдубља истина“, казао је свештеник Јокић.

Господ данас, додао је он, саопштава својим изабраним Светим ученицима да је Бог. Апостоли Петар, Јаков и Јован и старозаветни пророци Мојсије и Илија говоре да су и небо и земља данас заједно преображени. На овај дан преображава се цијела природа, сваки плод, преображава се човјек који жели да је са Господом.

„Преображење је један од најдивнијих и најљепших празника који нам указује на то да од малих можемо постати велики, од палих можемо бити они који су устали, а од грешника светитељи. То је празник који нас поучава да ако нијесмо били са Господом, са Њим можемо бити. Ако смо били у тами, данас можемо бити у свјетлости таворској. То је истина Господа нашег, то је истина коју и Његов Отац посвједочује, Бог наш, и каже: „Ово је Син мој љубљени, Њега слушајте“. Зато ћемо и ми ускликнути с апостолима и рећи: Господе, добро нам је овдје бити“.

„Данас освећујемо природу, грожђе и ове плодове земаљске, и они се преображавају. Освећујемо их, дијелимо и свједочимо да смо призвани да се молимо за све и свакога. Данас ћемо принијети ту жртву „Твоје од твојих Теби приносећи због свега и за све“. За сваког човјека, за сваку душу напаћену, за сваког нашег упокојеног ближњег и даљњег, за све оне данас преображене и оне који вапију да то буду. Данас сви заједно да будемо на Гори Таворској, гори која зрачи свјетлошћу и истином“, поручио је протојереј Слободан Јокић.

Током евхаристијског сабрања они који посте Госпојински пост, а који су се припремали молитвом и исповијешћу, приступили су Светом Причешћу.

Радост празника наставила се освећењем грожђа, које вјерни народ на овај свети дан, традиционално, доноси у храм за благослов.

У храмовима се на Преображење, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, освећује грожђе и дијели народу, а у крајевима гдје нема грожђа, друго воће.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка