Света Литургија у Метковићу и помен у Горњем Храсну

У Средопосну Недељу, 29. 3. 2009. године Свету Литургију у Метковићу служио је парох Дубровачки протојереј ставрофор Славко Зорица. Послије службе у просторијама парохијског дома професор г. Милорад Вукановић одржао је прадавaње за родитеље дјеце која похађају допунску наставу. Предавање је трајало скоро два сата и било је веома поучно. Г. Милорад причао је о историји православних Срба на овом подручју, о њиховом ангажовању и дјелатности како у духовним, тако и у другим културним активностима.

На прошлој сједници 22. 3. 2009. године у Глушцима је одржана велика скупштина Српског Националног Вијећа мањина за Дубровачко Неретванску жупанију и за градове Дубровник и Метковић. Након Свете Литургије коју је служио парох Дубровачки протојереј ставрофор Славко Зорица, у присутсву пароха Метковског и великог броја народа, сједница је одржана у просторијама парохијског дома. На сједници се расправљало о многим питањима која су значајна за Србе на овом подручју. Једно од тих питања је рад са дјецом и младима кроз допунску наставу и друге активности. Допунска настава која је већ почела у Метковићу, подразумјева учење српског језика са књижевношћу и историје нашег народа. За потребе вјерних формира се библиотека и читаоница у Метковићу. У наредном периоду у плану је да оснујемо наш фолклор. Све то било би у склопу СКД „Просвјета", чији би пододбор био у Метковићу. Након трпезе љубави, лијепих разговора и договора Метковци су испратили госте из Дубровника, са жељом да се чешће састајемо за добро свих нас.

У Горњем Храсну 29. 3. 2009. године парох Метковски и Чапљински јереј Борис Чоловић служио је помен за упокојене и пострадале у овом крају. Свету Литургију која се иначе служи на отвореном, јер је црква срушена, нисмо могли служити због великог невремена. Ипак радост су донијели мјештани који су се окупили из разних градова БиХ и Србије. Након помена мјештани су отишли да обиђу остала гробља и рушевине својих кућа. Посебну радост представља жеља и труд појединаца да обнове своје куће у родном завичају.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка