Света Литургија у Окружном затвору у Краљеву

Управа Окружног затвора у Краљеву и Црквена општина Светог Саве у Краљеву већ неколико година на празник Светог Василија Великог организују служење свете Литургије.

Веома је прикладно што се затвореници сусрећу са Светајном Цркве баш овога дана, јер се у Литургији чији је аутор Свети Василије између осталог молимо и за „оне који су у тамницама заточени“. Христова спасоносна реч је упућена свима, па и њима, јер Господ воли свакога човека. Уосталом, како год то нама изгледало, ти људи нису грешнији од нас, јер смо сви грешни и подложни погрешкама. Ко год је имао прилике да се у сличним околностима сусретне са људима који су осуђени на затворску казну зна колико је дирљив начин како они реагују на овакав чин Цркве. Они, упркос силним погрешкама које су их довеле на такво место, дословно осећају како је Господ милостив према њима. Врло често има и суза што сведочи о искреном прихватању утехе коју Црква дарује својим присуством.

Свету Литургију је служио протојереј Радоја Сандо се беседом обратио присутнима указујући им на наду која проистиче из милости Господње и на нашу Богомдаровану слободу којом се можемо променити.

Извор: Епархија жичка