Света Литургија у Порћији

Света Литургија у Порћији
Света Литургија у Порћији
Света Литургија у Порћији
Света Литургија у Порћији

Милошћу Господњом, 11. новембра 2018. године, када се Црква молитвено сећа Светог Аврамија Затворника и Свете Преподобномученице Анастасије Римљанке, служена је Света Литургија у месту Порћија (Porcia), надомак Порденонеа.

Сабрањем је началствовао новопостављени парох свештеник Душан Ђукановић, узносећи евхаристијске молитве једнодушно са верним народом, уз појање чланова омладинског хора Светог Спиридона из Трста. Напојени духовно са Источника бесмртности, верници су захвалили Епископу аустријско- швајцарском г. Андреју, који је омогућио редовније богослужење и пунији парохијски живот, постављањем свештеника који ће бити у служби духовних потреба благочестивог народа тог краја.

Речи дубоке захвалности су упућене и Дон Лину Моро, римокатоличком свештенику, који је верним Србима несебично уступио старији храм Свете Агније (Sant’Agnese), која се у Православљу молитвено прославља 3. фебруара. Ова тринестогодишња мученица пострадала је за Христа крајем 3. или почетком 4. века у Риму у време прогона Хришћана. Храм је архитектонски бисер и сматра се да је подигнут у 12. или 13. веку и један је од најстаријих у регији, подсећајући на српске средњовековне богомоље једноставношћу и скромношћу.

По старој хришћанској традицији није изостала ни трпеза љубави, припремљена заједничким трудом христољубивог народа, током које су вођени разговори о даљем унапређењу парохијског живота.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска